Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dupla próba: közeledik az első Falcon-9 startja
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, SpaceX , Az Űrállomás és az USA - 2009.09.28 08:30.)

A SpaceX új, nagyobb teljesítményű hordozórakétájának idénre tervezett bemutatkozása során a cég fejlesztés alatt álló saját Dragon űrhajójának egy kezdeti változatát állítanák pályára.

A Dragon teherszállító űrhajó arra készül, hogy a nem túl távoli jövőben részt vehessen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ellátásában. Ezért a gyártó Space Exploration Technologies (SpaceX) amerikai kormányzati pénzeket is kap a fejlesztéshez, a NASA-val kötött megállapodás alapján.


A Falcon-9 rakéta a Dragon indításakor. (Fantáziakép: SpaceX)

A Floridából legkorábban november 29-én – de azért valószínűleg később – végrehajtandó starttal így két legyet üthetnének egy csapásra. Egyrészt kipróbálhatnák az új Falcon-9 rakétát, másrészt a Dragon egyes alrendszereit és repülési tulajdonságait is. Ezzel előrébb léphetnének az „igazi” űrhajótesztek végrehajtása előtt. Az indítandó eszközt eredetileg csupán földi tesztelések céljára építették. Kialakítása azonos a majdani űrhajókéval, de nem tartalmaz manőverező hajtóműveket és a vezérlést biztosító elektronikát. Ezért aztán a tömege is kisebb. A tervezett 250 km magas körpályáról a „nulladik Dragon” telemetriai adatokat fog sugározni a földi irányítóknak, de pályamódosításra nem lesz alkalmas.

A SpaceX 2010-re három Dragon próbarepülést tervez, egyre kifinomultabb teszteket végezve és egyre több alrendszert kipróbálva. Azok az űrhajók már teljesen kiépített példányok lesznek. Az első „komoly” próbarepülés során négy és fél keringést tesznek meg a Föld körül, kipróbálva a hajtóműveket, a kommunikációs és visszatérő rendszereket. A tervek szerint ez lesz egyúttal a Falcon-9 rakéta második startja. A következő két Dragon-repülésen először megközelítenék az ISS-t, majd az új teherűrhajót be is fognák az űrállomás robotkarjával. Ha minden hibátlanul működik, akkor 2011-től meg is kezdődhetnének a menetrendszerű utak az ISS-hez. Addig azonban még sok munka van hátra...

A Falcon-9 első fokozatának kilenc Merlin rakétahajtóműve már túl van az előzetes minősítési teszteken. A második fokozat próbái jelenleg is folynak a SpaceX texasi telephelyén.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020