Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

2009 után nem mennek űrturisták Szojuzzal
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Simonyi űrrepülése - 2009.01.23 09:00.)

Az Orosz Űrügynökség rövidesen leállítja azt a programot, amelynek keretében fizető utasokat vittek fel a Nemzetközi Űrállomásra, Szojuz űrhajókkal.

A hírt legutóbb a Rosszijszkaja Gazeta című moszkvai napilap közölte, amely kerekasztal-beszélgetést szervezett számos magas rangú hivatalnok, valamint űrhajósok részvételével. Anatolij Perminov, az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetője szerint 2009 lesz az utolsó év, amikor az amerikai Space Adventures cég szervezésében űrturistákat utaztatnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az indok: szükség lesz minden helyre a hivatásos űrhajósok számára, hiszen az ISS állandó személyzetének létszámát hat fősre bővítik.

A döntés természetesen nem érinti Charles Simonyi soron következő, márciusban esedékes, immár második utazását. Simonyi állítólag 35 millió dollárt fizet újabb űrrepüléséért, ami ezek szerint könnyen lehet, hogy az utolsó is ebben a műfajban. 2001 óta ilyen módon eddig hatan jutottak el az ISS-re.


A január 15-i kerekasztal-beszélgetés résztvevői. (Kép: RSC Enyergija)

A beszélgetésen az is elhangzott, hogy idén októberben Kazahsztán is űrhajóst küld Föld körüli pályára az egyik Szojuz fedélzetén. Perminov megerősítette, hogy 2009-ben összesen négy emberes Szojuz űrhajót és öt Progressz teherűrhajót szeretnének indítani az ISS-re.

Tavaly a Space Adventures illetékesei még arról a tervükről beszéltek, hogy 2011-re megszervezik a Szojuz első magánrepülését, egyszerre két űrturistával és egy profi űrhajós parancsnokkal a fedélzeten.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021