Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Falcon-1: a negyedik próba sikerült
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Amerika hordozórakétái , SpaceX - 2008.09.29 06:00.)

A SpaceX vállalat hordozórakétáját az előző három sikertelen kísérlet után újra elindították.

A kaliforniai Space Exploration Technologies (röviden: SpaceX) cég célja olcsó, magánfejlesztésű hordozórakétákkal forradalmasítani a műholdindítások piacát. Első rakétájuk, a Falcon-1 ezelőtt már háromszor kudarcot vallott, legutóbb idén augusztus elején. A siker azonban akkor „nem sokon múlt”, ezért a program nem veszített a lendületéből. Az előző probléma megoldásához csupán arra volt szükség, hogy több időt hagyjanak az első fokozat leválása és a második fokozat begyújtása között.


A Falcon-1 rakéta indításra készen az Omelek-szigeten, szeptember 19-én.

Az indítási kísérlet – mint az eddigi három is – az amerikai hadsereg gyakorlóteréről, a Csendes-ócánban fekvő Kwajalein-atoll (Marshall-szigetek) egyik szigetéről történt. A startra magyar idő szerint szeptember 29-én 1:15-kor kerítettek sort. A rakéta terhe egy egyszerű, 165 kg-os alumíniumtömb volt, amivel elsősorban demonstrálni kellett, hogy műholdként pályára állt, 500-700 km közötti magasságban. A Ratsat becenevet kapott tárgy 5-10 évig marad pályán, mielőtt belépne a légkörbe.


A Falcon-1 a világ első magánépítésű, folyékony üzemanyaggal hajtott hordozórakétája, amely elérte a Föld körüli pályát.


A start után 2 perc 37 másodperccel állt le az első fokozat Merlin hajtóműve, aztán elvált az első és a második fokozat, majd működésbe lépez ez utóbbi Kestrel nevű hajtóműve.


A második rakétafokozat beindulását követően a rakéta orrkúpja – amely a hasznos teher védelmére szolgál a légköri emelkedés során – levált. A képen az orrkúp Föld felé eső darabjai is kivehetők.


9 és fél perccel a start után, a második fokozat hajtóművének leállásával fejeződött be az űrtörténelmi indítás. (Képek: SpaceX)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020