Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pályán a Genesis-2
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók - 2007.06.29 17:16.)

A Bigelow Aerospace megtette a következő lépést a Föld körüli pálya „magán-benépesítése” felé.

A második felfújható űrállomás-modul, a Genesis-2 magyar idő szerint tegnap (június 28-án) 17:02-kor startolt a dél-oroszországi Jasznij indítóhelyről, Dnyepr hordozórakétával. Majdnem pontosan egy évvel követte az első kísérleti darabot, a Genesis-1-et. (Bár a folytatást korábbra tervezték, a ballisztikus rakétából átalakított Dnyeprrel kapcsolatos gondok késedelmet okoztak.)


A Genesis-1, amint a Hawaii-szigetek fölött halad el. (Kép: Bigelow Aerospace)

A Genesis-2 rendben a közel 600 km magasan húzódó, az Egyenlítő síkjához képest 64,5°-os hajlásszögű körpályájára állt. A fedélzeti sűrítettlevegő-tartályokkal rövidesen megkezdték a kb. 4,4 méter hosszú, 2 és fél méter átmérőjű, henger alakú modul felfújását. Ugyancsak rendben kinyíltak a napelemek. Ezt az irányítók a külső kamera révén a Földre közvetített képek segítségével is ellenőrizni tudták. A Genesis-2 külsőre hasonlít a Genesis-1-hez, de műszerezettsége fejlettebb, több (13 helyett 22) kamerát visz magával és már fizető megrendelők által küldött tárgyakat is a fedélzetére helyeztek. Felkerült még egy hangyáknak, csótányoknak és skorpióknak „otthont adó” Biobox és egy külön erre az alkalomra magalkotott bingójáték.

Robert Bigelow, a cég alapítója, a Budget Suites of America szállodalánc tulajdonosa 1999 óta dolgozik a kereskedelmi űrrepülések előmozdításán. A két prototípus sikere után a közeli(?) jövőre vonatkozó tervei között szerepel lakható űrállomások pályára állítása. A következő, Galaxy nevű modul közel másfélszer ekkora térfogatú lesz, egy sor technológiai újítást próbál ki, s 2008 végén talán már repülhet. Az első, immár embereket is ellátni képes Sundancer elkészítését 2010-re ígérik. Egy évre rá további modulokkal kezdenék kiegészíteni a magán-űrállomást, amelynek használói között különféle, üzleti vagy állami megrendelésre készülő kutatásokat végző utasokat remélnek.


Összehasonlító ábra az űrállomás-modulok különböző generációinak méreteiről. (Kép: Bigelow Aerospace)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020