Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mégsem Anettka…
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Simonyi űrrepülése - 2006.04.04 20:21.)

Az MTI híre szerint egy újabb magyar név kerülhet rá az űrt megjárt emberek exkluzív tablójára. 2007 tavaszán Charles Simonyi lesz a világ ötödik űrturistája.

Talán manapság nem falrengető hír egy-egy újabb űrturista bejelentése. Most mégis érdekesen csengett a Roszkozmosz – az orosz űrkutatási hivatal – emberes repülések szekciója vezetőjének hivalos bejelentése a magyar füleknek: egy magyar nevet jelölt meg a kettővel későbbi fizetős Szojuz utasaként. A tegnapi bejelentés szerint Charles Simonyi, a volt Microsoft-mérnök, multimilliomos lehet 2007 tavaszán az ISS legközelebbi maszek látogatója.

Simonyi Károly Magyarországon született 1948-ban, majd a hatvanas években vándorolt ki előbb Dániába, majd onnan az USA-ba. Olyan egyetemeken tanult, mint a Berkeley, vagy a Stanford. 1981-ben jelentkezett a Microsofthoz fejlesztőmérnökként. Itt a Word és Excel programok vezető fejlesztőjeként vált híressé (és elég gazdaggá egy űrutazáshoz). Nemrégiben, 2002-ben vált meg sikerei színterétől és önálló szoftvercéget alapított. Magyarországon is működik az ő részvételével működő vállalkozás és részt vesz a magyar mérnöktehetségek felkutatásában. (Charles Simonyi édesapja Simonyi Károly (1916-2001), a híres fizikus, aki a nagyközönség számára leginkább talán a Fizika kultúrtörténete című, több nyelvre is lefordított könyve révén ismerős. – A szerk.)

A hivatalos bejelentés szerint az idén ősszel egy japán dotkom-milliomos, Daisuke Enomoto repül majd, hogy aztán 2007 tavaszán kerüljön sor Simonyira. Az út természetesen az ISS-re visz majd és a tervek szerint a szintén szokásos 1 hétig tart. Hazánkfia egyébként gyakorlott pilóta és az űrtechnika sem áll messze tőle, sőt az első orvosi vizsgálatokon alkalmasnak találták az űrrepülésre (hol van már az idő, amikor túl sok tömött fog miatt nem repülhetett egy magyar pilóta?). A bejelentés szerint a 20 millió dolláros repülés immár hivatalos, igaz Simonyinak opciója van rá, hogy esetleg egy más időpontra tolja el. Most még egy alaposabb orvosi ellenőrzés vár rá Csillagvárosban utolsó akadályként. Így valószínűleg nem Anettka, hanem Simonyi Károly lesz a második magyar ember az űrben...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020