Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hat hónappal meghosszabbítják az indiai Mars-missziót
(Rovat: Űrszondák a Marsnál, India a világűrben - 2015.03.27 18:50.)

Köszönhetően a fedélzeten rendelkezésre álló üzemanyag-mennyiségnek és az űreszköz rendben működő berendezéseinek, az ISRO hat hónappal meghosszabbítja a MOM küldetését.

A Mars Orbiter Mission (MOM) az első indiai (és egyben első ázsiai) űrszonda a Marsnál. Az eredeti tervek szerint a Mars körül keringő szondával a kísérleteket e hónap végén fejezték volna be. Ahogy azt Devi Prasad Karnik, az Indiai Űrügynökség (ISRO) igazgatója bejelentette, az eddigi üzemanyag-fogyasztás a tervezettnél alacsonyabb volt, és az öt tudományos berendezés is jó állapotban van a fedélzetén.


Vízpárából álló felhők a Marson, az Arsia Mons közelében, a MOM 2015. január 4-én, több mint 10 ezer km magasból készült felvételén. (Kép: ISRO)

A vörös bolygó körül keringő indiai űreszköz költségvetése nagyon szűkös volt. Ahogy azt Narendra Modi miniszterelnök hangsúlyozta, a program „mindössze” 74 millió dollárba került, ami jóval alatta maradt például a 100 millió dolláros hollywoodi szuperprodukció, a Gravity (Gravitáció) költségvetésének.

Olvasóink előtt talán ismert, hogy a program földi szegmensének egyes elemei Magyarországról származnak! A követőállomásokra a káposztásmegyeri BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. űrtechnológiai részlege szállította azokat az S- és Ku-sávú speciális, ún. fáziskoherens 3 csatornás vevőegységeket, amelyek segítségével venni lehet a Marshoz küldött űrszonda telemetriai és Doppler-jeleit.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020