Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Curiosity leszállása – pillanatkép felülről
(Rovat: Űrszondák a Marsnál, Curiosity , A hét képe - 2012.08.07 12:15.)

A Mars körül keringő amerikai MRO szonda bravúros felvételén látható a kibontott ejtőernyővel ereszkedő Curiosity.

A NASA Mars Science Laboratory (MSL) űrszondáján szállított önjáró laboratórium, a Curiosity nevű marsjáró tegnap épségben talajt ért a Gale-kráterben. A mintegy 7 percen át tartó légköri fékezés során kb. 2 percen át játszott szerepet az ejtőernyő. Ezt a rövid időszakot sikerült „elcsípni” a Mars fölött 340 km-es magasságból. A felvétel készítésének idején a Curiosity magassága mintegy 3 km lehetett.


Így látta a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nagyfelbontású HiRISE kamerája a Curiosity leszállásának ejtőernyős szakaszát.

Az MRO korábban, az előző marsi leszálló szonda, a Phoenix (2008. május) esetében is készített hasonló felvételt. A mostaninak a minősége olyan jó, hogy még az ejtőernyő szerkezete is kivehető rajta.


Ugyanennek a felvételnek a további elemzésével, az ereszkedő rovertől távolabb (a képen alul) megtalálták a már levált hővédő pajzsot is. A kép készítésének pillanatában ez még valószínűleg ugyancsak repült, nem érhetett talajt, mivel a becsapódására utaló porfelhőnek nincs nyoma. (Képek: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona)

Most és az elkövetkező időszakban folyamatosan érkeznek majd a Curiosity számos különféle, egymás után üzembe álló kamerájától származó, egyre újabb helyszíni felvételek. Ezeknek a közzétételével mi nem fogunk tudni lépést tartani, de az érdeklődőknek ajánljuk például a NASA külön erre a célra készített képgalériáját.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020