Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Biztonsági üzemmódban a Mars Odyssey
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2012.06.12 07:15.)

A veterán amerikai Mars-szonda helyzetstabilizáló rendszere rendetlenkedik. A javításon dolgoznak a földi irányítók.

A NASA Mars Odyssey űrszondája június 8-án kapcsolt automatikusan biztonsági üzemmódba, miután a térbeli helyzetének stabilizálására használt három giroszkóp egyikével valami gond akadt. Az űreszköz többi berendezése rendben működik. A jó ideje szolgáló Mars Odyssey nem először kapcsol biztonsági üzemmódba. A korábbi eseteknél általában a fedélzeti számítógép teljes újraindítására is szükség volt. Nem így most, amikor a hiba csak az egyik giroszkópra korlátozódik. Jelenleg a hiba megértésén és esetleges javításán dolgoznak a szakemberek. A Mars Odyssey rendelkezik még egy tartalék giroszkóppal, így akkor is folytathatja működését, ha a most leállt alkatrész nem lenne többé használható.


A Mars Odyssey a vörös bolygó körüli pályán. (Fantázikép: NASA / JPL-Caltech)

A NASA 2001 áprilisában indított űrszondája fél évvel később érkezett a szomszédos bolygóhoz, s immár több mint egy évtizede dolgozik a Mars körül. Ezzel kiérdemelte a minden idők legelnyűhetetlenebb Mars-szondája címet. A felsőlégköri ellenállást is felhasználó fékezési manőverek után, 2002 februárjában kezdte meg tudományos programját. Eredményei közül érdemes kiemelni, hogy elsőként sikerült az ásványi összetételt mutató térképet alkotnia a bolygó teljes felszínéről. Mérései alapján bizonyosodott, hogy a felszín alatt jelentős mennyiségű vízjég található a Marson.

A Mars Odyssey tudományos célú megfigyelései mellett adatátjátszó állomásként is fontos szerepet tölt be a földi irányítók és a bolygófelszínen dolgozó űreszközök közötti kommunikációban. Ebben a minőségében a következő nagy feladata az augusztusban érkező Mars Science Laboratory támogatása lesz, amikor a Curiosity marsjármű leszállását „közvetíti” majd. Addigra remélhetőleg minden visszatér a rendes kerékvágásba.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020