Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kockázatos újraindítás
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2009.03.05 17:48.)

Alig hogy sikerült újra működőképessé tenni a Mars Reconnaissance Orbiter fedélzeti számítógépes rendszerét, most idősebb amerikai űrszonda-társa, a Mars Odyssey kerül sorra. Igaz, ott nincs sürgető hiba.

Mint arról a napokban beszámoltunk, a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) február 23-án automatikusan biztonsági üzemmódba helyezte magát, miután egy rövid ideig tartó feszültségimpulzust észlelt. Az egyszeri jelenséget valószínűleg a kozmikus sugárzás egy becsapódó töltött részecskéje váltotta ki. Március 2-án az irányítóknak sikerült a rendszer teljes újraindítása, azóta az MRO újból a megszokott tudományos munkáját végzi.

A NASA Mars körül keringő másik, „veterán” űrszondája, a Mars Odyssey közel nyolc éve indult. A fedélzeti számítógépének újraindításásra egy régóta ismert memóriaprobléma miatt van szükség, s a műveletet a jövő héten el is szeretnék végezni. Az utolsó ilyen újraindítás 2003 októberének végén történt. Azóta a sugárzási környezet hatásai összegződtek, ami a hibáknak kevésbé ellenállóvá tehette a memóriát.

Egyelőre semmilyen működési rendellenesség nem történt, de a NASA JPL szakemberei egyúttal arra is kíváncsiak lennének, hogy a tartalék (B jelű) elektronikus rendszer vajon működőképes-e. Ha a közeljövőben a szükség úgy hozná, át lehetne-e rá kapcsolni? A Mars Odyssey 2001. április 7-i startja óta egyszer sem szorult még a tartalék alkatrészeire. A „B oldalon” többek közt az eredetivel azonos számítógépes processzor, navigációs érzékelők, rádiós kommunikációs rendszer található. Ha bármelyikre szükség volna, a szonda teljes működését a tartalék rendszerre kéne átállítani. Az A oldali berendezések közül néhány – például a Mars felszínén tartózkodó egyéb űrszondákkal való kapcsolattartásra használt rádió – már teljesen kitöltötte tervezett működési élettartamát.

2007 márciusában úgy tűnt, hogy az egyik B oldali alkatrész (amely az elektromos teljesítmény elosztásáért felelős) elromlott. Ha ez a hiba most is fennáll, és nem sikerül életet lehelni az egységbe, akkor gyakorlatilag az egész tartalék rendszer használhatatlanná válik. Ezért az újraindítást amúgy is igénylő memória-problémától függetlenül most ennek a tesztelésére is sort szeretnének keríteni.

A Mars Odyssey programja jelenleg már a harmadik kétéves hosszabbítás időszakában jár.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020