Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Mars-szonda
(Rovat: Űrszondák a Marsnál - 2009.02.26 20:08.)

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szondája hétfő óta nem végez méréseket, biztonsági üzemmódban kering a Mars körül.

A meghibásodás nyomán a fő fedélzeti számítógép automatikusan újraindult, és a további károsodások megelőzésére biztonsági üzemmódba kapcsolta az űreszközt. Ezalatt szünetelnek a tudományos célú megfigyelések. Az amerikai űrügynökség szakemberei jelenleg is vizsgálják, hogy mi lehetett a hiba oka. Minden remény megvan arra, hogy az MRO működését helyre tudják majd állítani. A műveletet óvatosan végzik, s az biztosan eltart legalább még néhány napig.

A esemény február 23-án, magyar idő szerint pontosan 13:25-kor következett be. Ekkor a szonda a Földről nézve épp a Mars mögött tartózkodott. Bár az MRO 2005-ös felbocsátása óta összesen ötször kapcsolt már biztonsági üzemmódba, a mostani eset állítólag nem hasonlít a korábbiakhoz. A kezdeti elemzések szerint talán hirtelen megnövekedett elektromos feszültségről lehet szó – ami vagy valóságos, vagy csak egy hibás mérés eredménye. Az időtartama 200 ns és 41 s között lehetett. Az ilyenkor szokványos gyanú szerint a kozmikus sugárzás egy nagyenergiájú részecskéje csapódhatott a szondába. Ez kb. 9 mikroszekundumig tartó feszültségugrást eredményezhet, ami bőven elegendő ahhoz, hogy a fedélzeti számítógép újraindítsa magát. A részleges újraélesztés (a másodpercenkénti 40 bites adatátviteli sebesség megtízezerszerezése) már hétfőn sikerült. Az akkumulátorok töltve vannak, a napelemek rendben működnek.

A 2005 augusztusában indított MRO a NASA Mars körül keringő flottájának legfiatalabb tagja. A Marsnál 2006 októberében indult, eredetileg 2 évesre és 720 millió dollárosra tervezett küldetést időközben 2010-ig meghosszabbították. Az űrszonda leginkább nagyfelbontású kamerájának felvételeiről nevezetes, de például a felszínen dolgozó Spirit és Opportunity marsjárók, vagy a már elhallgatott Phoenix adatai is rajta keresztül jutnak (illetve jutottak) el a földi irányítókhoz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020