Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Közelít a Marshoz az új „felderítő”
(Rovat: Űrszondák a Marsnál, Távoli világok kutatói - 2006.02.25 08:22.)

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szondája március 10-én áll a vörös bolygó körüli pályára.

A legújabb, ezúttal a bolygó körüli pályáról vizsgálódó amerikai űreszközt tavaly augusztus 12-én indították. Az MRO repülési programja rövidesen fontos mérföldkőhöz érkezik. Megkezdődik a lassítás: a jövőbeli Mars-műhold március 10-én „letáborozik” a bolygó gravitációs terében. A Mars körüli pálya az első időkben elnyúlt, 35 órás periódusú lesz. Az első hat hónap során alakítják ki a végső pályát, méghozzá a marslégkör felső rétegeiben való fékező manőverek sorozatának segítségével. A tudományos vizsgálódások céljára egy sokkal alacsonyabb, 2 órás periódusú, közel kör alakú pálya szükséges. A fékezések során az MRO időnként „belemerül” a légkörbe, de azért nem annyira, hogy ott túlságosan felhevüljön.

Az új Mars-műhold hat műszerével a felszín alatti rétegektől a légkör felső részéig sokmindent kutatnak majd. Soha nem látott élességű, 1 méteresnél is jobb felbontású képeket is remélhetünk. Az MRO több adatot küld majd a Földre, mint az összes eddigi Mars-szonda együttvéve! Tervezett élettartama 5 év. Már a „próbaüzem” során, nem sokkal a start után is felállított egy rekordot: 13 CD-re való, 75 gigabit mennyiségű adatot továbbított a Földre, többek között képeket a Holdról (ld. lent). Bolygóközi űrszonda ennyit egy nap alatt még sohasem produkált.


A nagyfelbontású kamerát először a Holdra irányítva próbálták ki. A felvétel 2005. szeptember 8-án készült (kép: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020