Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mégsincs meg a Mars Polar Lander...
(Rovat: Űrszondák a Marsnál, Távoli világok kutatói , Űreszközök a Marsnál 1960-2000 - 2005.11.02 08:46.)

Korábban mi is hírül adtuk, hogy nagyfelbontású marsfelvételeken megtalálni vélték a szerencsétlenül járt amerikai Mars Polar Lander nyomát. Most kiderült, hogy a szonda mégsincs meg!

A Mars Polar Lander (MPL) 1999. december 3-án lépett a Mars légkörébe. A NASA szondája ezután sajnos nyomtalanul eltűnt. A bolygó körül keringő amerikai Mars Global Surveyor (MGS) szonda kamerájával készített képeken megpróbáltak olyan jelet keresni, amelyből a pontos helyére lehetne következtetni. Az 1999 és 2000 során készített felvételek alapján azonban semmit sem találtak. Idén egy új képfeldolgozó eljárással – amelyet a két Mars-rover, a Spirit és Opportunity megfigyelése és azonosítása során szerzett tapasztalatok alapján dolgozatak ki – újravizsgálták a korábbi felvételeket. Ekkor bukkant fel a talajt érés feltételezett helyén egy alakzat, amelyet a leszálló szonda ejtőernyőjének véltek. A közeli felszínről úgy gondolták, hogy a fékezőrakéta kavarhatta fel rajta a port. A terület közepén pedig ott volt egy pont, amit az MPL-lel azonosítottak (ld. alább a bal oldali képet).


Az „eredménybe” azért nem nyugodtak bele, ellenőrizni akarták. Idén szeptemberben azonos megvilágítási körülmények között újabb felvételt készítettek a környékről. A második képen (jobbra) ezúttal semmi sem volt látható a kérdéses helyen. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy az azonosítás nem sikerült, a korábbi kép zaja vezette félre a kutatókat. Az MPL után többet már nem is fognak kutatni az MGS kamerájával; megvárják, míg jövő márciusban a bolygó közelébe ér az új Mars Reconnaissance Orbiter szonda. Ez már 1 méteres pixelméretű felvételeket lesz képes küldeni a marsfelszínről. (Képek: NASA/JPL/Malin Space Science Systems)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020