Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Eljárt az idő a Nozomi felett!
(Rovat: Űrszondák a Marsnál, Távoli világok kutatói , Japán a világűrben - 2003.12.11 18:13.)

Feladták a reményt: a sikertelen kapcsolatfelvétel miatt kudarccal zárul a japán Mars-kutató űrszonda programja.

Kedden ütött a Nozomi utolsó órája: kudarcot vallott a földi irányítók utolsó kísérlete, hogy kapcsolatba lépjenek az űrszondával. A Nozomi nem fog pályára állni a vörös bolygó körül, csupán elrepül mellette.

A fél évtizeddel ezelőtt indított űrszonda útját a kezdetektől balszerencse kísérte. Az első komoly hiba 1998. decemberében történt, mikor az űrszonda földközelben járt, hogy bolygónk gravitációs energiáját megcsapolva rövidebb, gyorsabb pályán jusson el a vörös bolygóhoz. Egy beszorult szelep miatt azonban a kelleténél több üzemanyagot használt fel a pályamódosító manőverhez.

Célpontját tévesztve az űrszonda programja nem haladhatott tovább az eredeti tervek szerint, ugyanis nem maradt elegendő üzemanyag a szükséges további pályakorrekciókra. Az egyetlen esély a küldetés megmentésére egy új pálya megtervezése volt – amely során jelentős késéssel ugyan, de eljut a vörös bolygóhoz. Kezdetektől fogva kérdéses volt azonban, hogy működőképes lesz-e még, mire a Marshoz ér. Így kapta új nevét is, az eredeti Planet-B elnevezésről Nozomira keresztelték át, ami japánul reményt jelent.

Eredeti útja szerint 1999. októberében kellett volna a Marshoz érnie, ám e sajnálatos hiba miatt mintegy öt évig tartó űrutazásra kényszerült. Ennek során kétszer is elrepült Földünk mellett: 2002 decemberében, valamint 2003. június 19-én. Az űrbéli körülmények azonban zordak és kegyetlenek egy érzékeny űreszköz számára. 2002-ben egy rendkívüli Nap-aktivitás igencsak megviselte az űrszonda kommunikációs felszerelésének egy részét, energiaellátó-rendszerét, aminek következtében főhajtóművét sem tudták beindítani.

A sugárzás hatására az űrszonda elektronikus rendszerei is sérültek, s a földi irányítók június óta hiába próbálták helyreállítani az elektromos rendszer működését, hogy felkészüljenek a pályáraálláshoz szükséges manőverekre és működésre bírják a főhajtóművet is. December 9-én történt az utolsó próbálkozás, ám az eszköz és ötlettár kifogyott: nincs több esély az űrszonda megmentésére. A Japán Űrügynökség, a JAXA, hivatalosan is bejelentette, a Nozomi nem tud pályáraállni a vörös bolygó körül.

Ez lett volna az első olyan űrszonda, amely tudományos feladata leginkább a vörös bolygó légköri paramétereinek, tulajdonságainak vizsgálatára irányult volna. Fedélzetén 14 tudományos műszer kapott helyet, amelyek mind legfőképp a Mars felsőlégköre és a napszél közötti kölcsönhatást, valamint a bolygó mágneses terét vizsgálták volna. A felszínről és a Mars két holdjáról, a Phobos-ról és Deimos-ról is készültek volna felvételek.

Az űrszondán helyett kapott egy 270.000 névvel ellátott alumíniumlemez is. Ide az indítás előtti „Küldd el a neved a Marsra!” kampány során lehetett jelentkezni. Ezek a nevek azonban sosem jutnak már el eredeti céljukhoz, a vörös bolygóra.

Az idő a Nozomi ellen dolgozott. Tervezett élettartama jóval rövidebb volt, mint ameddig exkluzív, meghosszabbított űrutazása tartott. Így a japán űrszonda tehetetlenül és némán száguld tovább a vörös bolygó felé. December 14-én kb. 900 km távolságban elrepül mellette, s végleg a végtelen űr vándora lesz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020