Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MER-B/Opportunity: a start néhány nappal elhalasztva
(Rovat: Űrszondák a Marsnál, Távoli világok kutatói , Spirit és Opportunity - 2003.06.23 08:05.)

A repülési készenlét felülvizsgálata után a NASA szakemberei úgy döntöttek, hogy néhány nappal elhalasztják az ezévi második amerikai marsjáró indítását. Az új dátum: leghamarabb június 28.

A NASA szombaton felülvizsgálta az Opportunity (Lehetőség) névre keresztelt mars-szonda és hordozórakétája repülési készenlétét. Az ellenőrzések eredményei alapján legalább néhány nappal elhalasztották a startot.

A szokásos ellenőrzések során a Delta-2 rakétát indításra felkészítő szakemberek úgy döntöttek, hogy kicserélik a rakéta első fokozatának egy sávjában a védőburkolatot. A cserélt rész az első fokozathoz illesztett gyorsítórakéták felső illesztési pontja alatt van. Egy magasabban lévő, hasonló burkolat-sávot szintén megvizsgálnak, és szükség esetén azt is kicserélik.

A fent említett munkálatok elvégzéséhez szükséges idő miatt a startra nem kerülhet sor június 28-án, keleti parti idő szerint éjjel 11:56:16 (június 29., 05:56:16 CEST) előtt. Az indítás várható pontos dátumát hétfőn jelenti be a NASA.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020