Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újjáalakult a Nemzeti Űrtanács…
(Rovat: Űrpolitika - 2017.07.05 07:15.)

...az Egyesült Államokban. Huszonnégy évi szünet után áll fel újra a testület, hogy az űrkutatásban is naggyá tegye Amerikát.

Donald Trump elnök június 30-án írta alá azt a régóta várt elnöki rendeletet (Executive Order), amellyel újjáalakította a Nemzeti Űrtanácsot (NSC, National Space Council). Az aláírási ceremónián a Fehér Házban jelen volt a Kongresszus több tagja, az űripar képviselői és nem utolsósorban három űrhajós, Buzz Aldrin, Benjamin Drew és David Wolf, valamint az Apollo-program legendás repülésirányítója, Gene Kranz. Az NSC 1993 óta nem működött, utoljára még az idősebb, George W. H. Bush elnöksége idején volt aktív. Mint a mostani rendelet 1. pontjában olvasható: „A Tanácsot formálisan soha nem oszlatták ugyan fel, de az érdemi működése 1993-ban megszűnt.” (Van ilyen másutt is… – B.E.)

A mindössze tíz percig tartó eseményen Trump elmondta, hogy „a mai bejelentés világos üzenet a világnak, hogy helyreállítjuk Amerika büszke örökségét, vezető szerepünket az űrben”. Az elnök bejelentette, hogy az NSC lesz a kormányzaton belül az űrpolitika irányításának központja. A Fehér Ház nem közvetítette élőben az eseményt, a hírt és a videót csak később tették közzé.


Donald Trump június 30-án a Fehér Házban írta alá a Nemzeti Űrtanács újjáalakításáról szóló elnöki rendeletet. (Kép: NASA /Aubrey Gemignani)

Az NSC elnöke Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke, tagjai az űrtevékenységben érintett minisztériumok és más állami szervek vezetői (felépítése hasonló ahhoz, ahogyan az idősebb Bush elnök idejében, 1989 és 1993 között működött). A Tanács feladata, hogy űrpolitikai és stratégiai kérdésekben segítse az elnök munkáját, és végrehajtsa az elnök által kijelölt feladatokat. Ezen belül a Tanács áttekinti az USA űrpolitikáját, a hosszú távú célokat is beleértve, ajánlásokat fogalmaz meg az elnök számára, összehangolja a polgári, nemzetbiztonsági és kereskedelmi űrszektor működését, biztosítva a területek közötti információcserét és szoros együttműködést, tanácsot ad nemzetközi ügyekben. A Tanács legalább évente egyszer ülésezik. A Tanács szakértői csoportot hív össze a nem kormányzati területen dolgozó szakemberek részvételével (Users’ Advisory Group), amelyben fontos szerepet kap az űripar érdekeinek érvényesítése. Mint az elnök elmondta, az űripari vezetők részéről jelentős érdeklődést tapasztalt, szeretnének részt venni a testület munkájában.


Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke, a megújított Nemzeti Űrtanács kinevezett elnöke. (Kép: Space News, Mike Pence Twitter üzenete)

A Space News több véleményt idéz az eseménnyel kapcsolatban. Robert Lightfoot, a NASA ügyvezető főigazgatója szerint a lépés a Trump-kormányzat elkötelezettségét mutatja az űrtevékenység iránt. Elégedetten nyilatkozott az Amerikai Repülési és Űrhajózási Intézet (AIAA) ügyvezető igazgatója is, mint ahogy az űripar jelen lévő vezetői is.

Az NSC munkáját ügyvezető titkár és az általa irányított stáb segíti, a titkár személyét a Fehér Ház még nem nevezte meg.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020