Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ülésezett az ENSZ Albizottság
(Rovat: Űrpolitika - 2017.02.14 07:15.)

Az ENSZ Világűrbizottság (COPUOS) Tudományos és Technikai Albizottsága (STS) 2017. január 30. és február 10. között Bécsben tartotta ez évi ülését.


A Világűrbizottság és albizottságai a bécsi ENSZ Központban tartják üléseiket.

Az ülésszakon a Világűrbizottság 84 tagországa (idén lett a COPUOS 84. tagja Új-Zéland) közül 73-nak a képviselői vettek részt. Emellett megfigyelőként Ciprus, Dominika, Guatemala, Málta, Mianmar, Namíbia, Norvégia és Panama képviselői is jelen voltak az üléseken. Képviseltette magát továbbá négy ENSZ szakmai szervezet (ICAO, ITU, WHO és WMO), valamint több kormányközi szervezet (például az ESA és az ESO) és számos nem kormányzati (NGO), az űrtevékenységben érintett nemzetközi szervezet is (többek közt a Nemzetközi Űrhajósszövetség, a COSPAR, az EURISY és a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia). Az ülésszakon mintegy 300 küldött vett részt hosszabb-rövidebb ideig, a legtöbb küldöttel szokás szerint Ausztria, Japán, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok jelent meg az ülésszakon.


Az ez évi ülésszakon Chiaki Mukai (JAXA) korábbi japán űrhajósnő elnökölt. Az ő megbízatása csak erre az évre szólt, mert az őt jelölő ázsiai országok csoportja a két évre szóló megbízatást megosztotta. A tavalyi ülésen még India küldötte elnökölt, jövőre viszont Ázsia átadja az elnöki tisztet Afrika jelöltjének.


Az ülésszakon a küldöttek idén is többek között a műholdas távérzékelésről, az űrszemétről, a katasztrófahelyzetek kezeléséről, a műholdas navigációról, az űridőjárásról, a földközeli égitestekről, a nukleáris erőforrások űrbeli használatáról, az űrtevékenység hosszú távú fenntarthatóságáról és a geostacionárius pálya problémáiról folytattak eszmecserét. Megtárgyalták azt is, milyen módon emlékezzenek meg a COPUOS 2018. évi ülésén az első UNISPACE konferencia 50. évfordulójáról. Véglegessé vált, hogy a 2018. június 20–29. között tartandó COPUOS ülés első két napját, június 20–21-ét szentelik a megemlékezésnek, míg az ülésszakot megelőző két napon kapcsolódó rendezvényeket tartanak.


(Képek: UN OOSA)

Az ülésszak munkáját a különböző napirendekhez kapcsolódóan több mint 60 technikai előadás egészítette ki. Az évek óta tartó gyakorlatnak megfelelően az ENSZ Világűriroda (UN OOSA) honlapjáról az előadások vetített anyaga pdf formátumban letölthető. Néhány, érdekesebb információt tartalmazó előadást az elkövetkező hetekben részletesen is bemutatunk olvasóinknak. Sajnálatos, hogy idén nem került sor magyar szakmai előadásra, jóllehet a tavalyi ülésszakon kettőt is tartottak a hazai űrkutatók.

A magyar küldöttséget Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) vezetője és Dán Károly nagykövet vezette, a küldöttség tagja volt a Bécsi Állandó ENSZ Képviselet három diplomatája. Az általános véleménycsere napirendi pont keretében a magyar felszólalás február 2-án, csütörtökön a délelőtti ülésen hangzott el.

Új témaként jelent meg az Albizottság ülésén – egyelőre nem önálló napirendi pontként, hanem a fenntartható fejlődésről szóló napirendi pont keretében, a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) által benyújtott, nem hivatalos dokumentum formájában – a „sötét égbolt kezdeményezés”. Anyagukban ismertetik a probléma hátterét és jellegét, a lehetséges megoldásokat és javaslatokat tesznek a COPUOS számára.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019