Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kéz a kézben az informatika és az űrtevékenység
(Rovat: Űrpolitika, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2016.06.08 07:15.)

Az űrtevékenység és az információs társadalom jelentős hatással vannak egymásra, értettek egyet a GLIS2016 konferencia résztvevői a kétnapos genfi rendezvényen.

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (IAF) és a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) június 6-7. között Svájcban rendezte meg a Global Conference on Space and the Information Society (GLIS2016) konferenciát. Az IAF Global Conference sorozatot 2010 óta szervezik meg, mindig egy-egy kiemelt témára fókuszálva. Az idei évben az űrkutatás és az információs társadalom kapcsolatára helyezték a hangsúlyt.


Houlin Zhao, az ITU főtitkára és Kiyoshi Higuci, az IAF elnöke a megnyitón.

A résztvevők egy keynote és öt plenáris szekcióban cseréltek gondolatokat az alábbi főbb témákról: az ITU hatása az űrtevékenységre; a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos globális elvárások hatása az űrkommunikációra; az űripar és informatikai cégek kapcsolata; űrszolgáltatások és biztonság; űrtevékenység szerepe a big data világában. Az Eutelsat részéről szóba került a Quantum-kaméleon, egy szoftveresen konfigurálható műhold, amely várhatóan 2019-ben fog majd üzemelni. Elhangzott az is, hogy az Európai Űrügynökség földmegfigyelési adatbázisa 2020-ra várhatóan több mint 20 petabájt adatot fog tartalmazni. Az adatok nagy része a Sentinel műholdaktól származik majd (ezek közül jelenleg négy van Föld körüli pályán).


A napjainkban divatos kifejezés, a big data is szóba került. A különböző űralkalmazások rengeteg adatot állítanak elő, ami számos technikai és jogi kérdést is felvet.

Vasárnap, a konferencia 0. napján, a SpaceUp GLIS rendezvényen a műholdas kvantumkommunikációval kapcsolatos nemzetközi és hazai eredmények is szóba kerültek a rendezvény magyar résztvevőjének, Bacsárdi Lászlónak az előadásában. A GLIS2016 konferencia hétfői megnyitóján Chris Welch, a SpaceUp GLIS elnöke (egyben az IAF alelnöke) beszédében – amikor összefoglalta a vasárnapi rendezvényt – hosszan ismertette Bacsárdi László meglátásait a tématerületről. A SpaceUp GLIS2016 egyébként egy űrkutatási témájú „nemkonferencia”, ahol a résztvevők a helyszínen döntik el, hogy milyen témákról legyen szó a rendezvényen – mindez a megszokott konferenciaformátumhoz képest sokkal kötetlenebb beszélgetést tesz lehetővé.


Chris Welch, az IAF alelnöke a vasárnapi SpaceUp GLIS2016 konferencia tapasztalatit foglalja össze a megnyitón.

A konferencia hivatalos megnyitója előtt a Women in Aerospace Europe (WIA-Europe) egy reggelit szervezett, amelyen beszédet mondott többek között Simonetta di Pippo, az ENSZ Világűriroda igazgatója, Jean-Yves Le Gall, a francia űrügynökség, a CNES elnöke (és az IAF idén ősszel hivatalába lévő új elnöke), valamint Jennifer Warren, a Lockheed Martin alelnöke.


Jennifer Warren a Women in Aerospace Europe reggelijén.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az 1951-ben megalakult IAF tagszervezetei közül az egyetlen, amely Magyarországot képviseli, jogelődje révén már 1959 óta. Az IAF-nek több mint 300 tagszervezete van hat kontinensen (űrügynökségek, űripari cégek, egyesületek, kutatóintézmények, egyetemek, űrmúzeumok). A szövetség legnagyobb rendezvénye a Nemzetközi Világűrkongresszus, amelyet idén szeptember 26-30. között Mexikóban tartanak. A Global Conference sorozat következő állomása a felfedező kutatásokra fog majd koncentrálni, 2017. június 6-8. között Pekingben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020