Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A békeévek vége
(Rovat: Űrpolitika, A nemzetbiztonságért , Japán a világűrben - 2015.01.31 08:45.)

Az elkövetkező évtizedben Japán több katonai célú űreszközt – navigációs és kémműholdakat – is pályára állít.

A szigetország űrpolitikája a kezdetektől fogva kizárólag a békés, polgári célú űrkutatásra és űralkalmazásokra koncentrált. Ez összhangban volt Japánnak a második világháborút követő, az alkotmányban is rögzített békepolitikájával, miszerint az ország nem háborúzik, nem használ katonai erőt, nem tart fenn hadsereget, nem végez haditechnikai fejlesztéseket. Az idők azonban változnak, az űrtevékenységben is. A legfőbb ázsiai vetélytársak, Kína és India űrbeli képességei – mind a navigációs, mint a kémműholdrendszerek tekintetében – igencsak megerősödtek az elmúlt időszakban. Ezért néhány évvel ezelőtt fordulat állt be a japán védelmi és űrpolitikában.

A fordulatot Abe Sinzó miniszterelnök nemrég egyenesen történelminek nevezte. Japán kimondott célja a védelmi képességeinek megerősítése. A modern idők harcjárműveihez és távirányítású fegyvereihez elengedhetetlen a saját műholdas helYmeghatározó rendszer. Japánnak jelenleg egyetlen navigációs műholdja van. A QZSS (Quasi-Zenith Satellite System) első holdja (Michibiki) még 2010-ben állt pályára, az amerikai GPS rendszer szolgáltatásainak kiegészítése céljából. 2013-ban úgy döntöttek, hogy nem az eredetileg tervezett plusz két, hanem még három QZSS holdat építenek és indítanak, 2017-ig bezárólag. Később a rendszert hét műholdból álló flottává fejlesztik tovább.

Előkészületben, illetve tervezés alatt vannak olyan optikai, infravörös és radaros távérzékelő műholdak, amelyekkel hajókat, katonai létesítményeket tudnak felderíteni, tengeralattjárókat képesek észlelni a környezetükben felmelegedő tengervíz detektálása révén. Az űrpolitikai fordulat annak a felismerésén alapul, hogy a műholdas módszerek egyre nagyobb szerepet játszanak a biztonság megteremtésében. A védelmi célok mellett ugyanakkor a kereskedelmi érdekekre is egyre nagyobb figyelmet fordítanak. Egy kormányzati jelentés szerint az űrtechnológia exportjának a következő évtizedben el kellene érnie a 42 milliárd amerikai dollárnyi árbevételt. Elemzők szerint a jelenlegi szint évente mindössze 2,5 milliárd dollár. A japán űrtechnológiai ipar két vezető szereplője a Mitsubishi Electric és az NEC vállalat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020