Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai-francia űrmegbeszélés
(Rovat: Űrpolitika, Kínai műholdak - 2013.07.23 07:15.)

A múlt héten Pekingben találkoztak a francia és a kínai űrügynökség újonnan kinevezett vezetői.

A Francia Űrügynökség (CNES) élére áprilisban kinevezett Jean-Yves Le Gall, valamint a Kínai Űrügynökség (CNSA) március óta hivatalban levő vezetője, Ma Hszingzsui (Ma Xingrui) július 19-én folytatott megbeszéléseket. A bemutatkozó látogatáson szóba került a hagyományosan jó kínai-francia űregyüttműködés, a jelenleg folyó közös projektek és a jövőre vonatkozó tervek. Különösen sikeresnek tekinthető a közös munka az óceánmegfigyelő műholdak és más tudományos kísérletek területén.

Ez volt az első alkalom, hogy a két vezető találkozott, de nem az utolsó. Szeptember 23-27. között például a kínai fővárosban rendezik a 64. Nemzetközi Világűrkongresszust (International Astronautical Congress, IAC). A mostani megbeszéléseken szó volt az űrkutatók éves nagy nemzetközi seregszemléjének előkészületeiről is. A vendéglátó – mint a Kínai Asztronautikai Társaság elnöke – ott is Ma Hszingzsui lesz. Jean-Yves Le Gall pedig a kongresszus fő szervezője, a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF) egyik, az ipari kapcsolatokért felelős alelnökeként lesz jelen az idei IAC-n.

Ha már Kína, akkor ezúton pótoljuk be, hogy eddig nem tudósítottunk két, júliusban végrehajtott kínai űrindításról. Ezek során összesen négy, a hivatalos közlemények szerint tudományos célú műholdat állítottak sikeresen Föld körüli pályára. Az első start Csiucsüanból (Jiuquan) történt, július 15-én. Ekkor a Sicsien-11-05 (Shijian-11-05) jelzésű űreszköz került 700 km körül magasságú poláris pályára. Külföldi elemzők szerint a Hosszú Menetelés-2C rakétával indított űreszköz katonai célokat szolgál, a rakétaindítások korai detektálását végzi. A Sicsien-11 sorozatnak ez az ötödik tagja; a negyedik 2011 augusztusában egy startbaleset során elveszett.

A másik indítás magyar idő szerint július 20-án történ Tajjüanból (Taiyuan), Hosszú Menetelés-4C hordozórakétával. A három kisebb (katonai) technológiai-tudományos hold nevei: Sicsien-15 (Shijian-15), Sijan Vejhszing-7 (Shiyan Weixing-7) és Csuang Hszin-3 (Chuang Xin-3). Ez volt az egyre nagyobb nyíltsággal folyó kínai űrprogram talán „legtitokzatosabb” startja az utóbbi néhány évben. A hivatalos kínai hírközlő szervek előzőleg egyáltalán nem számoltak be róla. Az új műholdakkal feltehetően távközlési (Csuang Hszin-3) és egyéb technológiai kísérleteket hajtanak végre. A hivatalosan meg nem erősített hírek szerint Sicsien-15 kínai gyártású robotkart próbál ki, a Sijan Vejhszing-7 pedig az űrszemét megfigyelését végzi. A július 20-ai start volt a Hosszú Menetelés rakétacsalád 179. sikeres indítása. Tajjüanból idén először emelkedett a magasba űreszköz, kínai összesítésben azonban már az ötödik starton vannak túl 2013-ban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020