Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Baj Bajkonurral
(Rovat: Űrpolitika, Orosz hordozórakéták - 2012.05.31 07:15.)

Egyelőre három orosz startot, összesen hét műhold pályára állítását kell elhalasztani amiatt, mert Kazahsztán nem járul hozzá, hogy a kiégett rakétafokozatok az eddigiekhez képest új zónákban essenek le.

A kazah fél azt szeretné, ha kiegészítenék azt az államközi szerződést, amelyben Oroszország 2050-ig bérbe veszi a még a „közös”, szovjet időkben felépített bajkonuri indítóhelyet. Bár a veszélyzónákat – amelyek egyébként gyakorlatilag lakatlanok – kiterjesztő megállapodásról a tárgyalások állítólag már 2008-ban elkezdődtek, a folyamat megakadt. Pedig az egyezményt még a kazah parlamentnek is ratifikálnia kellene, mielőtt életbe léphet.

A vita miatt nem csak orosz, de nemzetközi műholdak indítása is csúszik. Korábban már bejelentették, hogy az eredetileg május végén felbocsátani tervezett MetOp-B, egy európai meteorológiai hold az első áldozat. A következő elmaradó indítást június 7-ére tervezték. Ekkor egyetlen Szojuz rakétával egy-egy belorusz, kanadai, német, és két orosz műhold állt volna pályára. Ugyancsak elcsúszni látszik az orosz Reszursz-P földmegfigyelő műhold augusztusra beütemezett startja. (A huzavona nem érinti például az embereket szállító Szojuz űrhajók és az űrállomást ellátó Progressz teherűrhajók indításait, hiszen ezek esetében a kiégett rakétafokozatok az eredeti megállapodásban rögzített területre hullanak.)


Orosz és kazah lobogók. A felek tárgyalnak, a műholdak várakoznak... (Kép: RIA Novosztyi)

Sajtótalálgatások szerint a vita mögött meghúzódó egyik ok lehet, hogy a kazahok nem nézik jó szemel az orosz Távol-Keleten épülő új Vosztocsnij űrközpontot, amely elkészülte után átveheti a bajkonuri indítások jelentős részét. Az évszázad közepéig aláírt megállapodás értelmében az orosz fél évi 115 millió dollárnak megfelelő bérleti díjat fizet(ne) Kazahsztánnak. Nem állhat túl messze az igazságtól az a feltételezés, hogy a kazahok egyszerűen több pénzt szeretnének kapni, méghozzá most.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020