Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hamarosan kezdődik a 62. Világűrkongresszus
(Rovat: Űrpolitika, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2011.09.30 13:30.)

Az idei évben ezúttal Fokváros ad otthont a világ legnagyobb űrkutatási konferenciájának. A jövő héten több mint kétezer szakember fog találkozni a dél-afrikai rendezvényen.

A világ űrtevékenységgel foglalkozó szakemberei és döntéshozói 2011-ben Dél-Afrikában tartják a Nemzetközi Világűrkongresszust. A konferenciát évente rendezi meg közösen a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF), a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Astronautical Academy, IAA) és a Nemzetközi Űrjogi Intézet (International Institute of Space Law, IISL). Ez sorrendben a 62. Világűrkongresszus (International Astronautical Congress, IAC), de két szempontból is különlegesnek tekinthető. Egyrészt a sorozat történetében az első alkalom, hogy Afrika ad otthont a rendezvénynek, másrészt a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség idén ünnepli alapításának 60. évfordulóját. A szervezők nagy hangsúly fektetnek a fejlődő országok lehetőségere is, és a konferencia kezdetén - az Afrika-napon - különleges figyelmet szentelnek a helyszínt adó kontinensnek.


A konferencián 31 szimpóziumba szervezve több mint száz szakmai szekció lesz, űrliftektől bolygókutatáson és műholdas kommunikáción át egészen a jogi kérdésekig bezárólag. A szakmai szekciókban zajló program mellett lesznek olyan plenáris előadások is, amelyek minden résztvevőhöz szólnak, továbbá a szakmai előadások mellett egy kiállításra is sor fog kerülni. A rendezvény szervezői ösztöndíjak és kedvezményes részvételi díjak segítségével ösztönzik egyetemisták/főiskolások valamint fiatal kutatók részvételét.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az 1951-ben megalakult IAF tagszervezetei közül az egyetlen, amely Magyarországot képviseli, jogelődje révén már 1959 óta. A nemzetközi szervezetnek jelenleg több mint 50 országból 206 tagja van – űrügynökségek, űripari cégek, intézmények és társadalmi szervezetek. A konferencián ebben az évben is vannak magyar kutatók az előadók között, a MANT pedig - a 2010-es prágai konferenciához hasonlóan - egy vacsorát szervez a magyar résztvevők számára.

A tavalyi évhez hasonlóan az Űrvilág az idei világűrkongresszus alatt is rendszeresen jelentkezik majd friss hírekkel, érdekességekkel a fokvárosi rendezvényről. (Önkéntes tudósítónk a cikk megjelenése pillanatában épp a Szahara felett repül át, a rendezvény helyszíne felé tartva. - A szerk.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020