Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megnyílt a Világűrkongresszus
(Rovat: Űrpolitika, Üzlet és munkahely , Távoli világok kutatói - 2010.09.27 17:00.)

Ma Prágában megkezdődött az öt napon át tartó 61. Nemzetközi Világűrkongresszus.

A megnyitóünnepség délelőtt 10 után kezdődött a prágai kongresszusi központ nagytermében. Prága városa, a Cseh Köztársaság illetékes minisztériumai, valamint a Cseh Űrkutatási Iroda és egyben a helyi szervező bizottság vezetőjének köszöntői után a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (IAF) első embere nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt. Közben magas színvonalú zenés és táncos műsorszámokkal szórakoztatták a színháztermet megtöltő közel 3000 résztvevőt.


Jan Kolář, a Cseh Űrkutatási Iroda vezetője, a kongresszus fő szervezője üdvözlő beszédét mondja.

Rögtön a ceremónia után nyitották meg a Világűrkongresszust kísérő szakmai kiállítást. Itt szinte minden olyan szervezet (űrügynökség, űripari vállalkozás) képviselteti magát, amelyik „számít” a szakmában. A kiállítók listáján végigfutva, nem meglepetés például a NASA, ESA és JAXA (az amerikai, európai és japán űrügynökségek) jelenléte, vagy olyan neves űripari cégek bemutatkozása, mint a Thales Alenia Space, az EADS Astrium, vagy a brit Surrey Satellite Technology. S hogy térségünk (más) országaiban is komolyan vették az űrkutatásért felelős szervezetek, hogy a kongresszust ebben az évben épp itt rendezik meg, a házigazda Cseh Űrkutatási Iroda és a Közlekedési Minisztérium mellett önálló standdal szerepel például a Román Űrügynökség (ROSA), az észt fejlesztési ügynökség (Enterprise Estonia) és a Lengyel Űrtechnológiai Platform is.

Az első nap első plenáris szakmai eseménye a mindig nagy érdeklődéssel várt fórum, amelyen a világ legnagyobb űrügynökségeinek első számú vezetői vesznek részt. Idén Cherles Bolden (NASA, Egyesült Államok), Anatilij Perminov (Roszkoszmosz, Oroszország), Jean-Jacques Dordain (ESA), Keiji Tachikawa (JAXA, Japán) és K. Radhakrishnan (ISRO, India) beszélt jelenlegi programjaikról, az előző kongresszus óte eltelt év legnagyobb sikereiről, terveikről, a nemzetközi együttműködés lehetőségeiről. Ezután a levezető elnök és hallgatóság kérdéseire válaszoltak.


Tachikawa úr az elmúlt év japán sikerei közül elsőként említette a Hayabusa szonda mintahozó kapszulájának visszatérését.

Délután megindultak a különböző szakmai szimpóziumok is. A teljes választékot nem volna érdemes felsorolni (a lista megtalálható a kongresszus honlapján). Így álljon itt ízelítőül csak négy a hétfői témák közül: az űrhajósokkal kapcsolatos viselkedési és pszichológia kérdések, kis tudományos műholdak, a jövőre vonatkozó innovatív elképzelések, valamit űroktatás az általános és középiskolákban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020