Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A 61. Világűrkongresszus elé
(Rovat: Űrpolitika, Nyereség a kontinensnek , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2010.09.23 07:15.)

Jövő héten hétfőtől péntekig 2500 űrkutató gyűlik össze Prágában a szakma legnagyobb éves seregszemléjére.

A világ űrkutatói és döntéshozói 2010-ben Csehország fővárosában tartják nagyszabású konferencia-sorozatukat. Ez sorrendben a 61. Világűrkongresszus (International Astronautical Congress, IAC), amelyet évente rendez meg közösen a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF), a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Astronautical Academy, IAA) és a Nemzetközi Űrjogi Intézet (International Institute of Space Law, IISL). Az idei kongresszus számokban: 162 különböző ülésszak, több mint 1700 szakmai előadás, 2500 résztvevő. A szeptember 27. és október 1. között zajló esemény vezérfonala: Space for human benefit and exploration, vagyis az űrkutatás az emberiség hasznára és a felfedezés szolgálatában.


A szakmai szekciókban zajló program mellett lesznek olyan események, előadások is, amelyek minden résztvevőhöz szólnak. Az első nap hagyományosan a világ nagy űrügynökségeinek vezetőié. A fórumot az amerikai, orosz, európai, indiai és japán űrügynökségek első emberei tartják. A tervezett plenáris előadások közül megemlítjük az űrpolitikai döntéseknek az űriparra gyakorolt hatásáról, a műholdas helymeghatározás fontos szerepéről, az óceán vízszintjének emelkedéséről, vagy a Nemzetközi Űrállomáson végzett tudományos kutatásokról szólót. Lehetőséget kap a bemutatkozásra a vendéglátó Csehország, amely a közelmúltban lett teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek – megelőzve térségünk többi államát, köztük Magyarországot.

A kongresszus egész ideje alatt kiállítást is rendeznek, amelyen több mint 60 szervezet – űripari cégek, űrügynökségek – lesz jelen. A világűrkongresszushoz egy sor más konferencia és találkozó kapcsolódik, az egyik például a műholdas navigáció alkalmazásairól és a cseh részvételről az európai Galileo programban. Most másodszor rendezik meg a nemzeti parlamenti képviselők találkozóját, ahol az űrkutatás és a természeti katasztrófák elleni védelem kapcsolatáról tárgyalnak.

Az IAC utolsó napja, amely kiemelten foglalkozik a kelet-európai országoknak az űrtevékenységben játszott szerepével, ingyenes és nyitott a nagyközönség számára, nem szükséges regisztráció. A helyszín közelsége miatt a szokásosnál több magyar szakember vesz részt az eseményen, mutatja be eredményeit. A magyar résztvevőket a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) egy (önköltséges) vacsorára is szeretné összegyűjteni, hogy jobban megismerjék egymást és kötetlen formában elbeszélgethessenek a hazai űrkutatás helyzetéről.

A MANT az 1951-ben megalakult IAF tagszervezetei közül az egyetlen, amely Magyarországot képviseli, jogelődje révén már 1959 óta. A nemzetközi szervezetnek jelenleg 53 országból 198 tagja van – űrügynökségek, űripari cégek, intézmények és társadalmi szervezetek.

Az Űrvilág a következő hét folyamán rendszeresen jelentkezik majd friss hírekkel, érdekességekkel a prágai kongresszus helyszínéről!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020