Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A COSPAR kongresszus elé
(Rovat: Űrpolitika, Távoli világok kutatói , Nyereség a kontinensnek - 2010.07.18 09:00.)

A világűrben és a világűrből végzett tudományos kutatások összefogására 1958-ban alakult nemzetközi szervezet most tartja 38. kongresszusát Brémában.

De mi is az a COSPAR? Teljes nevén Committee on Space Research (magyarul kb. űrkutatási bizottság, űrbizottság), s közvetlenül az űrkorszak kezdete után hozták létre. A kezdeti hidegháborús időkben jelentős szerepet játszott azzal, hogy politikamentes együttműködési lehetőséget nyújtott a vasfüggöny ellentétes oldalairól érkező űrkutatóknak. A szervezet legfőbb célja ma is a tudományos űrkutatás nemzetközi szintű elősegítése: az eredmények széles körű publikálási lehetőségének megteremtése, szakmai fórumok, konferenciák tartása, esetenként közös kutatási programok szervezése, akár más nemzetközi szervezetekkel együtt. Különös figyelmet szentelnek a fejlődő országoknak, amelyekben rendszeres munkakonferenciákat rendeznek, hogy elősegítsék az ottaniak bekapcsolódását a nemzetközi űrkutatási programokba. A COSPAR szakmai folyóirata az Advances in Space Research. A párizsi székhelyű szervezet jelenlegi elnöke Roger-Maurice Bonnet.

A szervezet nyitott minden kutató számára. Társult egyéni tagjainak száma jelenleg kb. 6500. A COSPAR által szervezett legjelentősebb esemény a kétévente tartott kongresszus, amelyre idén Európában, a németországi Brémában kerül sor. A július 18-25. között zajló esemény nagyságát érzékelteti, hogy mintegy 110 tudományos szimpóziumot foglal magában. A program felöleli a COSPAR összes tudományos bizottságának szakterületeit:

  • A: A Föld felszínének, meteorológiájának és klímájának kutatása a világűrből
  • B: A Föld-Hold rendszer, a bolygók és a Naprendszer kis égitestjeinek kutatása
  • C: A Föld és a bolygók felsőlégkörének kutatása, referencia-atmoszférák
  • D: Plazmák a Naprendszerben, a bolygók magnetoszférája
  • E: Asztrofizika a világűrből
  • F: Az űrhöz kapcsolódó élettudományi kutatások
  • G: Űr-anyagtudományi kutatások
  • H: Fizikai alapkutatások
A COSPAR szervezetén belül a fenti bizottságok számos szakterületi albizottságra tagolódnak, illetve léteznek kisebb, speciális témákkal foglalkozó egységek (ún. panelek) is. Ilyenek pl. a műholdak pályaszámításával, a felsőlégköri ballonos kutatásokkal, az űridőjárással, a bolygók védelmével, vagy épp az oktatási és képzési kérdésekkel foglalkozók.


A kongresszus párhuzamosan futó, 2-3 napos tudományos szimpóziumai mellett plenáris ülések is lesznek. Öt különösen időszerű, kiemelt témában pedig a terület egy-egy neves szakembere tart összefoglaló előadást. Ezek a témák a klímaváltozás, a Herschel infravörös űrtávcső legújabb eredményei, a Szaturnusz és a Titan kutatása, az exobolygók, és a Holddal kapcsolatos újdonságok.

Az elkövetkező egy hét során több alkalommal is jelentkezni fogunk a brémai COSPAR kongresszusról!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020