Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Világűrkongresszus - Houston: Florida szenátora harcban a hétszemélyes Űrállomásért
(Rovat: Űrpolitika, Az Űrállomás és kontinensünk - 2002.10.18 00:42.)

Bill Nelson demokrata szenátor felszólította a NASA-t, hogy vessen véget a háromfős űrállomásról folytatott diskurzusnak és találja meg a módját az eredetileg tervezett hétfős ISS megvalósításának. Ezzel párhuzamosan hangsúlyozta, hogy a leállított hétszemélyes amerikai-európai "űr-mentőcsónak" (CRV) építését is tovább kell folytatni.


Nelson a Szenátus október 17.-i ülésén elmondott beszédét persze nem csak a NASA-nak, hanem a költségvetést biztosító politikusoknak is címezte.

A NASA még az elmúlt évben valósággal sokkolta brazil, európai, japán és orosz partnereit, amikor bejelentette, hogy felfüggeszti részvételét a 7 fő mentésére szolgáló CRV visszatérő-űrhajó, illetve az amerikai lakómodul fejlesztésében. Ez egyben azt is jelentené, hogy az ISS-en állandóan tartózkodók létszáma három fő maradna. Ugyanakkor azóta sok idő eltelt, és az elmúlt hetekben a NASA-n belül már hallhatóak voltak olyan hangok, hogy esetleg mégis megkeresnék a módot a létszámbővítésre. A világűrt is megjárt Nelson szenátor most azt mondta, hogy "a (NASA) vezetőknek abba kell hagyniuk a csökkentett képességű űrállomás melletti azon érvelést, miszerint az értelmes és kívánatos cél országunknak és az űrkutatásban résztvevő partnereinknek. Ugyanis egyik sem (igaz)".

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018