Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Folyhat tovább a JUICE
(Rovat: Űrcsillagászat Európában, A Nap és bolygótestvéreink , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2014.12.11 07:15.)

Az ESA 2022-ben a Jupiter rendszerébe indítandó űrszondája a következő fejlesztési fázisba léphet, benne magyar részvétellel.

Az Európai Űrügynökség (ESA) 2012 májusában választotta ki a JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) nevű űrszonda tervét. Ez a Jupiter bolygót és a körülötte keringő jeges Galilei-féle holdakat (Europa, Ganymedes, Callisto) tanulmányozná közelről. Hiába tűnik távolinak a startdátum, a kedvező döntés óta gőzerővel dolgoztak a méréseket előkészítő és a tudományos műszereket tervező kutatócsoportok a részletek kidolgozásán. Az így elkészült „vörös könyv” jelentette az alapját annak a felülvizsgálatnak, amelynek a végén az ESA tudományos programbizottsága zöld utat adott a JUICE-nak. Az űreszköz immár a megvalósítás fázisába léphet.


(Fantáziakép: ESA / M. Carroll)

A JUICE 2022-ben indul és 2030-ban ér a Jupiterhez. Fő tudományos céljai közt megtalálható az óriásbolygó légkörének, magnetoszférájának és vékony gyűrűinek a vizsgálata. A jeges kérgű, a felszín alatt akár folyékony vízóceánnal rendelkező – s így életformák hordozására is alkalmasnak tartott – nagy Jupiter-holdak részletes kutatására most először kerítenek sort. A JUICE a tervek szerint a Ganymedes körül pályára is fog állni. Az összesen tíz fedélzeti műszer között kamerákat, spektrométereket, radarberendezést, lézeres magasságmérőt, a plazmakörnyezetet vizsgáló magnetométert helyeznek el rajta. Hazánkból az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának Részecske- és Magfizikai Intézete (RMI) és az SGF Kft. két tudományos műszer elkészítésében vesz részt. Az egyik a Jupiter rendszerének plazmakörnyezetét, a bolygó és holdjainak mágneses tere, valamint a kozmikus sugárzás és a napszél kölcsönhatását fogja vizsgálni (Particle Environment Package, PEP). A másik a Jupiter és holdjai mágneses terét kutatja (Magnetometer for JUICE, J-MAG). Egy további (sorrendben tizenegyedik) kísérlethez (Planetary Radio Interferometer & Doppler Experiment, PRIDE) nem is szükséges külön berendezést építeni: a szonda rádióadójának jelei alapján, földi rádiótávcsövek globális hálózatával fogják a JUICE pontos helyzetét meghatározni a távoli rádiósugárzó aktív galaxismagok által kijelölt vonatkoztatási rendszerben. (Ebben a kísérletben is van némi magyar részvétel, e sorok írójának révén.)

A tervek szerint a hajtóanyag nélkül kb. 1,8 tonna tömegű űreszközt egy Ariane-5 hordozórakéta indítja, 2022 júniusában. A Jupiter körül 2030 januárjában fékez le és áll pályára. A gázóriás körül keringve a pályáját úgy alakítják, hogy először főleg a Callisto vizsgálatára kerít sort. Később többször elrepül az Europa mellett is. Ezután következik a Ganymedes, amely körül 2032 szeptemberében áll pályára. Kezdetben magasabbról, majd végül a felszín felett 500 km-ről vizsgálja a holdat. A JUICE névleges programja a menetrend szerint 2033 júniusában érne véget, de ha akkorra – közel nyolc évnyi utazás és bő három évnyi munka után – még marad hajtóanyag és működőképesek a berendezései, a küldetést nyilván meghosszabbítják.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020