Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Lekapcsolták a Herschelt
(Rovat: Űrcsillagászat Európában - 2013.06.23 08:15.)

Másodszor is, de most már tényleg vége az európai infravörös űrtávcsőnek.

A 2009-ben indított sikeres Herschel-űrteleszkóp utolsó tudományos méréseit április 29-én végezte. Ekkor fogyott el végleg a folyékony hélium hűtőanyaga, amire az érzékeny detektorok abszolút nulla fok körüli hőmérsékletének tartásához volt szükség. Innentől kezdve már nem tudták csillagászati megfigyelésekre használni a 3,5 m-es átmérőjű tükörrel felszerelt űrtávcsövet. A Herschel a Földtől mintegy másfél millió km-re „kifelé”, a Nap-Föld rendszer külső Lagrange-pontja környékén tartózkodott. A földi irányítók azonban még tudtak vele kísérleteket végezni, egészen a június 17-én, közép-európai időben 14:25-kor bekövetkezett végső lekapcsolásáig.


Az utolsó földi parancs a Herschel felé a darmstadti központ (ESOC) vezérlőterméből. Az űreszközre az adást az ausztráliai New Norcia mellett található követőállomás 35 m-es antennája közvetítette. A monitorok előtt Martin Kessler, az ESA tudományos műveletekért felelős osztályának vezetője. (Kép: ESA)

Az Európai Űrügynökség (ESA) szakemberei kihasználták, hogy a Herschel fedélzetén elegendő tartalék maradt hajtóanyagból. Próbaképpen olyan kockázatosnak számító manővereket, technikai kísérleteket és szoftveres teszteket is végeztek az űreszközzel, amikre biztonsági megfontolások miatt normális működés közben nem kerülhetett volna sor. Ezekkel igazából a jövő űrszondás programjainak előkészítéséhez járultak hozzá. Példaul az ExoMars szondán dolgozó csoport egy ellenőrző kamerával, az Euclid csapata a helyzetstabilizáló lendkerekekkel kapcsolatos vizsgálatot kért – ezekhez hasonló berendezések repülnek majd a nevezett új űreszközökön. Eközben felkészítették a Herschelt az „elalvásra”, és úgy módosították a pályáját, hogy a Nap körül immár passzívan keringve belátható időn belül ne veszélyeztesse egyetlen későbbi űreszköz épségét sem. Ennek a folyamatnak a leglátványosabb lépése egy rekordhosszúságú, 7 óra 45 percen át tartó hajtómű-bekapcsolás volt, május 13-14-én. Ezzel a pályamódosító manőverrel lényegében a teljes üzemanyagtartályt kiürítették, majd 17-én az utolsó maradékot is elhasználták.

A Herscheltől itt az Űrvilág oldalain még biztosan nem búcsúzzunk, hiszen rengeteg adat vár még feldolgozásra. Így a csillagászok még évekig közlik majd az újabb érdekes eredményeket, miközben az űrteleszkóp már némán és üresen kering a Nap körül, a Földétől távolabbi pályán.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020