Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Exo-Kuiper-övet fényképezett a Hubble
(Rovat: Űrcsillagászat Európában, Távoli világok kutatói - 2005.06.25 22:54.)

A Hubble-űrtávcső segítségével lefényképezték egy közeli csillag, a Fomalhaut körül található törmelékgyűrűt, amely eltorzított szerkezetét láthatatlan kísérők, bolygók alakítják.

A Hubble-űrtávcső segítségével minden eddiginél részletgazdagabb felvételt sikerült készíteni egy közeli csillag, a Fomalhaut (HD 216956) porkorongjáról. A látványos felvételt a Hubble-űrtávcső ACS műszerével (Advanced Camera for Surveys) készítették, a központi csillag erős fényét koronográffal takarták ki. 2004 során mintegy öt hónapon át használta a csillagászok egy csoportja az űrtávcsövet, ennyi idő volt szükséges ahhoz, hogy feltérképezték a Fomalhaut halvány korongjának struktúráját. A fiatal, mindössze 200 millió éves csillag körüli törmelékkorong a naprendszerbeli a Kupier-övhöz lehet hasonló.

A törmelékanyag vékony gyűrűben helyezkedik el a csillag körül, amelynek szerkezetét minden bizonnyal egy elliptikus pályán keringő láthatatlan belső bolygó határozza meg. Ennek eredményeként a gyűrű középpontja a csillaghoz képest 25 csillagászati egységgel „el van tolva” (lásd ábra). A számítások szerint a csillagtól 50 és 70 csillagászati egység közötti távolságban keringhet a Fomalhaut titokzatos kísérője, amely gravitációs hatásánál fogva megtisztítja a porkorong belső részét. A Naprendszerhez hasonlítva ez jóval a Plútó pályáján túli égitestnek felel meg. Maga a gyűrű a központi égitesttől 133 csillagászati egység távolságban kezdődik.


Ez az első látható tartományban készített felvétel a Fomalhaut törmelékgyűrűjéről. Még nem sikerült feltérképezni a porgyűrű egészét, mivel annak egy része kívül esett az ACS látómezején.

A törmelékkorong éles belső pereme és keskeny mérete is egy belső bolygó jelenlétét támasztja alá – a gyűrű csupán 25 csillagászati egység vastagságú. A feltételezett bolygó gravitációs hatása nélkül a gyűrű poranyaga különböző effektusok miatt nagyobb területen „kenődne szét”.

A csillaghoz közel valószínűleg egy vagy több bolygóméretű objektum kell, hogy keringjen, a nagyobb méretű barna törpéket ugyanis a Hubble-űrtávcsővel már látni lehetne. Az egy vagy több belső bolygó méretét a gyűrű struktúrája alapján modellek segítségével becsülik meg a csillagászok. A Fomalhaut törmelékgyűrűje tízszer idősebb a Hubble-űrtávcsővel nemrégiben megfigyelt béta Pictoris és AU Microscopii csillagok körüli pordiszkeknél.

A Fomalhaut mintegy 25 fényév távolságban található a Piscis Austrinus (Déli Hal) csillagképben. A körülötte lévő porgyűrű a Kuiper-övhöz hasonlóan bolygórendszer születésének „maradéka” lehet. A Fomalhaut törmelékgyűrűje méretét tekintve mintegy négyszerese a naprendszerbeli Kuiper-övnek, így ékes példája lehet annak, milyen változatos formában alakulhatnak ki bolygórendszerek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020