Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

15 éves a Hubble-űrtávcső
(Rovat: Űrcsillagászat Európában, Távoli világok kutatói - 2005.04.24 12:20.)

15 éve állították Föld körüli pályára a modern csillagászat nagyágyúját, a Hubble-űrtávcsövet.

1990. április 24-én a Discovery űrrepülőgép magasba emelte minden idők egyik legsikeresebb csillagászati eszközét, a Hubble-űrtávcsövet. A nevezetes alkalom 13. évfordulójáról már megemlékeztünk az Űrvilág hasábjain.

Az űrtávcsövet eredetileg 15 éves működésre tervezték, ám felbocsátása óta több alkalommal is űrrepülőgépet küldtek javítások, valamint új műszerek elhelyezése végett. Legutóbb 2002. márciusában járt fönt a Columbia űrrepülőgép és elhelyezte fedélzetén az ACS (Advanced Camera for Surveys) műszert, valamint kicserélte egy másik kamera, a NICMOS (Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer) hűtőrendszerét, amely még évekkel korábban meghibásodott.

A ként fent említett kamera mellett jelenleg a széles látószögű kamera (WFPC2, Wide Field Planetary Camera 2), valamint a STIS spektrográf (Space Space Telescope Imaging Spectrograph) a legfontosabb tudományos műszerek az űrtávcső fedélzetén.

A Columbia űrrepülőgép végzetes balesete óta heves viták lángoltak fel az űrtávcső jövője körül. A NASA bejelentette, hogy ezentúl csak olyan pályára küld űrrepülőgépet, amelyről az űrhajósok Nemzetközi Űrállomást menedékként használhatják bármilyen felmerülő probléma esetén. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Hubble-űrtávcső 630 kilométer magasan húzódó pályájához nem indulhat űrrepülőgép. Hamarosan azonban időszerűvé válna egy újabb szervízküldetés, amely során a meghibásodott giroszkópokat és akkumulátorokat cserélnék le. Ugyan számos alternatíva felmerült a Hubble megmentésére, végső megoldás még nem született. A NASA új vezérigazgatója, Michael Griffin egyik nyilatkozata szerint azonban az űrügynökség nem zárkózik el véglegesen attól, hogy valamilyen módon megmentsék az űrtávcsövet.


A Hubble-űrtávcső felvétele az NGC 1316 jelű galaxisról.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021