Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hatékonyabb földmegfigyelés
(Rovat: Új eszközök és anyagok, Kis űreszközök nagy szerepe , Nyereség a kontinensnek - 2019.10.12 07:15.)

Néhány hónapon belül indulhat az ESA műholdja, amely bemutatja, hogyan lehet mesterséges intelligencia segítségével hatékonyabbá tenni a földmegfigyelést.

A ɸ-Satnak (PhiSat) nevezett, forradalmian új, mesterséges intelligencián alapuló technológia a Copernicus Masters pályázaton győztes ötlet, az FSSCat küldetés két CubeSat műholdja egyikére kerül. A győztes tervet még a 2017-es versenyre nyújtotta be Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) vezetésével működő, több európai céget és intézetet összefogó konzorcium.

Az FSSCat küldetés két, egyenként hategységes (6U) CubeSatja csúcstechnológiájú mikrohullámú és optikai műszerekkel gyűjt adatokat, amelyeket a Copernicus program szárazföldi és tengeri szolgáltatásán keresztül tesznek közzé. Emellett egy műholdak közötti kommunikációs kísérletet is végrehajtanak.


Az FSSCat küldetés két 6U CubeSat műholdja néhány hónapon belül kerülhet Föld körüli pályára. (Kép: UPC)

A földmegfigyelő programok visszatérő problémája, hogy a detektorok teljesítőképessége növekedésének köszönhetően egyre több adat keletkezik, így egyre nagyobb adatmennyiséget kell a Földre továbbítani, viszont az adatok jelentős része használhatatlan, például az optikai tartományban végzett megfigyeléseknél a felhőborítottság miatt. Ezen segíthet az ESA és partnerei által kifejlesztett ɸ-Sat nevű mesterséges intelligencia, amelyik a műhold fedélzetén szűri ki a felvételek közül a használhatatlanokat, így csak a valóban hasznos felvételeket kell a Földre továbbítani. A fejlesztésről Josef Aschbacher, az ESA földmegfigyelési igazgatója az ESA szeptemberben tartott földmegfigyelési konferenciáján, a ɸ-héten számolt be. Az új fejlesztést az FSSCat pároson fogják kipróbálni, hatékonyabbá téve a CubeSatok munkáját.


A földmegfigyelés hatékonyabbá tétele érdekében fejlesztette ki az ESA a ɸ-Sat nevű mesterséges intelligenciát, amelyet az FSSCat földmegfigyelő páros egyik műholdján fognak először űrbéli körülmények közt kipróbálni. (Kép: CERN / M. Brice)

A mesterséges intelligencia algoritmusát a távérzékeléssel foglalkozó, holland Cosine cég fejlesztette. Az algoritmust alkalmazó ɸ-Sat a fedélzeten kiszűri a felhős felvételeket. Josef Aschbacher szerint a ɸ-Sat alkalmazása minőségi előrelépést hozhat a földmegfigyelésben. A ɸ-hét megnyitóján tartott előadásában azt is bejelentette, hogy hamarosan megjelentetik a ɸ-Sat továbbfejlesztett változata, a ɸ-Sat–2 elkészítését célzó pályázati felhívást.

Massimiliano Pastena, az ESA munkatársa néhány mondatot mond a ɸ-Sat tervéről. (Forrás: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020