Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sörfőző szerzetesek és űrtechnológia
(Rovat: Új eszközök és anyagok, Különös találmányok , Az űrállomás és kontinensünk - 2019.01.22 07:15.)

Az ESA több mint negyedszázada dolgozik egy végtelenített vízvisszanyerő rendszer fejlesztésén, amellyel önfenntartó ökoszisztémát biztosíthatnának a világűrben dolgozó emberek számára.

A fejlesztést az Európai Űrügynökség (ESA) 11 ország részvételével folyó MELiSSA (mikroökológiai alternatív életfenntartó rendszer, micro-ecological life support system alternative) programja keretében végzik, ahol a kémia, a biológia és a mechanikai rendszerek területén született legújabb találmányokat is felhasználják. A végcélt ugyan még nem sikerült elérni, de a program részeredményei több hétköznapi területen is hasznosulnak, amint néhány eredményről már portálunkon is beszámoltunk. Hírt adtunk arról, hogy Barcelonában működik az ESA hulladékok és melléktermékek újrafeldolgozásával, élelmiszer, víz és oxigén előállításával kísérletező tesztközpontja. Írtunk az antarktiszi alkalmazásokról is, így a víz hasznosításáról, illetve a szennyvíz kezeléséről a Concordia kutatóállomáson; utóbbi módszert egy marokkói iskolában is használják.


Az ESA MELiSSA projektjének kísérleti berendezése a Barcelonai Egyetemen. (Kép: ESA)

Legújabban egy merőben másfajta alkalmazás ért el figyelemre méltó sikert. Az új projektet az Európai Unió Horizon 2020 kutatás-fejlesztési programja anyagi támogatásával valósították meg, sikeres befejezése után pedig elnyerte a holland vízközmű tanács 2018. évi innovációs díját.

A díjnyertes projekt gazdái a La Trappe söröket előállító apátsági sörfőzdét működtető szerzetesek voltak. A sört a Koenigshoeven Apátságban gyártják, amely a dél-hollandiai Tilburg közelében működik. Trappista szerzetesrendről lévén szó, a szerzeteseknek saját munkájukkal kell fenntartani magukat, ezt általában mezőgazdasági és/vagy élelmiszeripari tevékenységgel biztosítják. (Ez a munka olyan sikeres, hogy a rendről nemcsak az ismert sajtfajtát nevezték el, hanem sört is – a trappista sörök minőségére és a jelző kizárólagos használatára szigorúan ügyelnek.) Az 1884 óta működő sörfőzdében a La Trappe sörök különböző fajtáiból évente összesen mintegy 100 000 hektolitert gyártanak.


Az új gyártósor felszentelése a La Trappe apátsági sörfőzdében. Az új gyártósort azért létesítették, hogy hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tegyék a sörgyártást. (Kép: La Trappe)

A szerzetesek szerették volna hatékonyabbá tenni a sörfőzést, ezért az űrtechnológiai célokra fejlesztett módszerhez folyamodtak a sörgyártás során keletkező szennyvíz tisztítására és újrahasznosítására. A rendszer teljes kiépítése és használatba vétele ez év folyamán várható, miáltal a sörfőzéshez használt víz mennyisége 80%-kal csökkenthető. A sörfőzdében évente csaknem egymillió köbméter szennyvíz keletkezik. Az új technológiának köszönhetően ezt nem eresztik a csatornába, vagyis nem terhelik vele a helyi víztisztító telepet, hanem felhasználják a kolostor földjeinek öntözésére és a sörösüvegek mosására.

A rendszerben először szűrőkkel tisztítják a vizet, majd a fotobioreaktorba vezetik, ahol nitrogént adnak a vízhez. Ezután mintegy 3000 baktériumfaj és más élő szervezet, köztük növények gondoskodnak a víz megtisztításáról. A rendszer használatának további előnye, hogy a sörfőzde kevesebb elektromos energiát használ.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024