Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

„Zöldségeskert” az űrállomásra
(Rovat: Új eszközök és anyagok, Az Űrállomás és az USA - 2014.04.16 07:15.)

Egyelőre római salátával kezdik, később talán egész kis konyhakert is kialakulhat az űrállomáson, ha a kísérletek jól haladnak.

A Dragon teherűrhajó mostani útja (CRS-3) tovább késik, ezúttal egy héliumszivárgás miatt április 18. (péntek) előtt nem indítják a SpaceX Falcon-9 hordozórakétáját. A Dragonnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szánt szállítmányából egy másik kísérletet, a NASA Veg-01-et (Veggie hardware validation test) is alkalmunk nyílik előzetesen bemutatni.

A szóban forgó kísérlet céjla nem pusztán salátát termelni a világűrben, bár ez sem elhanyagolható jelentőségű teljesítmény. Egyrészt az ISS lakóinak mindig ünnep, ha friss zöldséghez juthatnak. Ilyenre eddig csak akkor nyílt alkalom, ha új teherszállítmány érkezett az űrállomásra. Másrészt maga a „kertészkedés”, a fejlődő növények gondozása is kellemes elfoglaltság lehet az űrhajósok számára, különösen ha a jövőben még hosszabb időtartamú repüléseken vesznek részt. A Veg-01 kísérlet egy újfajta, növénytermesztésre szánt eszköz próbája lesz a súlytalanságban. Ha beválik, és az előállított növények élelmezésre alkalmasak lesznek, később más zöldségfajtákat is felnevelhetnek benne az ISS-en.


A Veg-01 kísérlet tárgya, a Veggie egy speciális doboz, egyfajta miniatűr „fóliasátor”. Szállítás alkalmával harmonikaszerűen összecsukható. Kinyitott állapotban a mérete egy mikrohullámú sütőéhez hasonlítható. Benne római saláta (más néven kötözősaláta) palántái nevelkednek. (Kép: NASA / Bryan Onate)

A kis növényház vörös, kék és zöld LED-ekkel maga biztosítja a növények fejlődéséhez szükséges megvilágítást, ahogy a tápanyagokat is. Az űrállomásról annak belső hőmérsékletét, illetve a levegőjében levő szén-dioxidot veszi igénybe. Az ISS fedélzetén ugyan most még csak római salátával kísérleteznek, de a berendezésben a Földön már mángoldot, retket, kínai kelt, borsót is termesztettek. A NASA partnere a fejlesztésben a Wisconsin állambeli Orbital Technologies cég volt. Az űrkvalifikációt nem számítva viszonylag olcsón előállítható rendszernek a későbbiekben egyéb, földi alkalmazásai is elképzelhetők.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020