Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az űrtávcső földi haszna
(Rovat: Új eszközök és anyagok, Távoli világok kutatói - 2013.03.30 08:15.)

Még egy darabig nem is repül a következő óriás űrteleszkóp, a James Webb-űrtávcső, de a – meglehetősen elhúzódó – fejlesztése és építése már eddig is vezetett olyan technológiai újításokhoz, amelyek jobbá tehetik életünket a Földön.

A csillagászat alapkutatás, vagy a manapság egyre inkább elterjedő kifejezéssel felfedező kutatás. Elsődleges célja a körülöttünk levő világ jobb megismerése, új dolgok és összefüggések felfedezése – köztük akár olyanoké is, amelyek hosszabb időtávon a gyakorlatban is hasznosulnak. Maguknak a legkorszerűbb, a mindenkori csúcstechnikát képviselő megfigyelőműszereknek a kifejlesztése és gyártása azonban mindig is lehetővé tette, hogy az ezekre kidolgozott eljárások más területeken is hasznos alkalmazásokat találjanak. Nincs ez másképp a 2018-ban indítani tervezett James Webb-űrtávcsővel (James Webb Space Telescope, JWST) sem.


A JWST azért készül, hogy többek közt a világegyetem első galaxisainak az infravörös sugárzását detektálja. Itt a hatszögletű, kb. 1,3 m-es átmérőjű mozaikokból készülő, összesen 6,5 m-es főtükrének egy része, tesztelés közben. (Kép: NASA / Emmett Given)

A JWST készítésének hasznos „melléktermékei” közül hármat említünk. A főtükör elemeinek gyártásakor nagyon pontosan kell mérni a felület alakját. Erre a célra a NASA új érzékelő technológiát fejlesztett ki. Az ún. pásztázó Shack–Hartmann-szenzor ugyanakkor az emberi szem alakjának, optikai tulajdonságainak a meghatározására is bevethető, méghozzá igen gyorsan és hatékonyan. Ez a jövőben segíthet a szembetegségek gyorsabb diagnosztizálásában és műtéti alkalmazásokban.

Ugyancsak optikai elemek készítéséhez alkottak meg egy új típusú, az aszférikus (vagyis a gömb alakjától kissé eltérő felületű) lencséket gyorsan és nagy pontossággal ellenőrizni képes berendezést. A műszer haszna rövidesen olyan hétköznapi eszközök hatékonyabb gyártásában is megjelenik, mint a fényképezőgépek, kamerák, binokulárok, mikroszkópok lencséi. A JWST építéséhez használt, a világűrben az abszolút nulla fok közeli környezetet is elviselni képes kompozit anyagok erősségének mérésére pedig a 4D Technologies nevű cég fejlesztett ki új technológiát. Ezt természetesen számos más, földi célból előállított anyag vizsgálatára is felhasználják a jövőben.


A JWST melléktükre vizsgáló szemek előtt, 2012. novemberi megérkezése után, a NASA Goddard Űrközpontjában. (Kép: NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020