Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Zöldségek és gyümölcsök frissen tartása
(Rovat: Új eszközök és anyagok - 2008.10.23 06:00.)

Ami jó az amerikai űrrepülőgép utasainak, miért ne lenne jó nekünk, itt a Földön is?

Az űrhajósok élelmezésében fontos szerepet játszanak a zöldségek és gyümölcsök, amelyeket a felszállítás után minél tovább friss, fogyasztható állapotban kell tartani. A NASA közreműködésével megalkottak egy olyan eljárást, amely megtisztítja ezeket, jelentősen megnövelve hasznosításuk lehetséges időtartamát.


James Voss (ISS, 2. személyzet) válogat az almák közt az űrállomás Zvezda moduljában. (Kép: NASA)

Az amerikai űrhivatal a Michigan állambeli Microcide céggel közösen egy nem mérgező, biológiailag lebomló szert (PRO-SAN) kísérletezett ki a zöldségek és gyümölcsök fertőtlenítésére. A romlást ugyanis az élelmiszerben megtalálható mikroorganizmusok okozzák. Az űrben alkalmazható változat vízben oldható, por alakú koncentrátum formájában készült.

A szer a Földön is hozzáférhető, hogy megszabadítsa az élelmiszereket olyan baktériumoktól, mint pl. az E. coli, szalmonella, kolera, staphylococcus és streptococcus. A tesztek tanúsága szerint a szer fél perc alatt 100 millió baktérium elpusztítására alkalmas, 99,999%-os hatékonysággal. Az így kezelt gyümölcsök hosszú ideig megtartják eredeti ízüket, illatukat, természetes színüket. Mindezt anélkül, hogy valamiféle védőréteg vagy szermaradvány kerülne rájuk.

A találmány persze nem csak zöldségek és gyümölcsök fertőtlenítésére jó, hanem például konyhai felszerelésekére és evőeszközökére. Hasznosítható kórházakban, otthonokban, kollégiumokban, éttermekben, hivatalokban, stb. A fertőtlenítő szer nem tartalmaz illó szerves anyagokat, vagyis nem kerül semmi ilyesmi a levegőbe. Így tehát nem csupán a zöldségeket, de a környezetet is sikerül „zölden tartani”. (NASA Spinoff 2005)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021