Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Két apróság a kisbolygón
(Rovat: Távoli világok kutatói, Japán: a Hayabusa űrszonda - 2018.09.24 12:15.)

A japán Hayabusa-2 űrszonda által elsőként lebocsátott két egység elérte a Ryugu kisbolygó felszínét.

A Japán Űrügynökség (JAXA) kisbolygókutató űrszondája, a Hayabusa-2 nyár elején érkezett célpontja, a Ryugu kisbolygó közelébe. Mint nemrég beharangoztuk, most megkezdődött a küldetés következő izgalmas szakasza. A szonda először két MINERVA-II (MIcro-Nano Experimental Robot Vehicle for the Asteroid) robotot juttatott az égitest felszínére. A művelet magyar idő szerint pénteken (szeptember 21-én) kezdődött.


A MINERVA-II-1A egység képe a Hayabusa-2 anyaszondáról két perccel a leválás után, szeptember 21-én, magyar idő szerint 6:08-kor készült. Alul a kisbolygó szintén bemozdult és túlexpontált képe. (Kép: JAXA)

A MINERVA-II egységek átmérője kisebb, mint egy tányéré, 17 cm. A hengeres alakú testek magassága 7 cm, tömegük alig haladja meg az 1 kg-ot. Lebocsátásukkor a Hayabusa-2 anyaszonda 55 m-re közelítette meg a Ryugu felszínét. A kis egységeket úgy tervezték, hogy miközben kameráik dolgoznak, a felszín elérése után visszapattanjanak. A közeledés sebessége kb. 30 cm/s volt. A kisbolygón a felszíni nehézségi gyorsulás mintegy 80 ezerszer kisebb, mint a Földön, így ott nem nehéz „ugrálni”.


A MINERVA-II-1A leszállóegység szeptember 22-én, magyar idő szerint 4:44-kor, mozgás közben készítette ezt a szürreálisan kinéző felvételt a kisbolygóról, miközben éppen felpattant a felszínről. Jobbra a Nap fénye vakította el a kamerát. (Kép: JAXA)

A két ugráló egység (amelyek legalább egyike a szombaton ismert első adatok szerint valóban felpattant és így az űrkutatás történetében először változtatott helyet egy kisbolygó felszínén) rendben működik, képeket készítenek és mérési adatokat gyűjtenek. Ugyancsak most először kapunk majd olyan képeket, amelyeket egy kisbolygó felszínén készített űreszköz. (Egyelőre azonban a felszínen készített felvételeket még nem közölt a JAXA.)

A japán űrkutatók sikere 13 évvel követte azt a kudarcot, amikor az egyébkén „nagy túlélő” első Hayabusa szonda az akkori MINERVA egységet lebocsátotta az Itokawa kisbolygóra, de az sajnos nem érte el a felszínt, eltávozott az űrbe...

Ami a mostani Hyabusa-2 programját illeti, hamarosan (október 3-án) sorra kerül egy európai építésű leszállóegység, a MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout) leengedése is. Egy harmadik MINERVA-II robot pedig jövőre érheti el a Ryugu felszínét. A Hayabusa-2 végső és legösszetettebb feladata pedig mintát venni az égitest anyagából és azt 2020-ra eljuttatni a Földre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020