Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

DAMPE: kínai űrcsillagászati hold indult
(Rovat: Távoli világok kutatói, Kínai műholdak - 2015.12.18 06:15.)

A svájci és olasz közreműködéssel készült űreszközzel a rejtélyes sötét anyagról szeretnének többet megtudni.

A DAMPE (DArk Matter Particle Explorer) december 17-én, magyar idő szerint 1:12-kor startolt Csiucsüanból (Jiuquan) egy Hosszú Mentelés-2D hordozórakéta segítségével. Alacsony, a Föld felszíne felett 500 km-es magasságban húzódó, poláris (97,4° hajlásszögű) napszinkron pályára került. Várható működési élettartama 3 év. A Kínai Tudományos Akadémia öt előkészületben levő tudományos űrprojektje közül a DAMPE az első.


A DAMPE műhold fantáziaképen. (Kép: Genfi Egyetem)

A műhold műszereinek feladata a nagyenergiájú gamma-sugárzás fotonjainak és a kozmikus sugárzás részecskéinek detektálása. A beérkező fotonokat, elektronokat és ionokat minden korábbi űrkísérletnél szélesebb tartományban, jobb energiafelbontással és nagyobb érzékenységgel tudják majd elkülöníteni. A cél, hogy közelebb jussanak az Univerzum anyagtömegének túlnyomó részét adó, de elektromágneses sugárzást közvetlenül nem kibocsátó és nem elnyelő – magát eddig csak a „világító anyagra” kifejtett tömegvonzása alapján eláruló – ún. sötét anyag mibenlétének megfejtéséhez. A sötét anyagot alkotó feltételezett részecskékre a legjobb elméleti jelöltek a WIMP-ek (Weakly Interacting Massive Particles, gyengén kölcsönható nagytömegű elemi részecskék). Hogy ezek pontosan mik, az jelenleg is kutatás tárgya. A modellek szerint ha két ilyen részecske találkozik, akkor megsemmisülhetnek (annihilálódhatnak), s a folyamatban gamma-fotonok és más nagyenergiájú „normális” részecskék keletkezhetnek, amiket a DAMPE detektálhat. A sötét anyag jelei utáni kutatás mellett a megszokott nagyenergiájú kozmikus sugárzás eredetének, terjedésének jobb megértését, és új gamma-csillagászati felfedezéseket is várnak a kínai műholdtól.

A DAMPE több rétegből álló részecskedetektorainak működését, felépítését bemutató kínai film.

Az elektronok és protonok esetén a műszerek az 5 GeV (gigaelektronvolt) és 10 TeV (teraelektronvolt) közötti tartományban végeznek méréseket. A kozmikus sugárzás részecskéit 100 GeV és 100 TeV között lesznek képesek detektálni. A műszer szögfelbontása 100 GeV energiánál 0,1°.

A műhold teljes starttömege 1,9 tonna volt, ebből a fedélzeti berendezek 1,4 tonnát tesznek ki. A műszerek 400 W elektromos teljesítményt igényelnek, amit napelemek biztosítanak.


A DAMPE indítása egy Hosszú Menetelés-2D rakétával. (Kép: Xinhua)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018