Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

PROGRAMAJÁNLÓ: Indul az égbolt legpontosabb felmérése
(Rovat: Távoli világok kutatói, Hazai kutatóhelyek és űripar , Űrcsillagászat Európában - 2012.10.27 13:15.)

Az ESA 2013-ban induló Gaia asztrometriai űrszondájának programjáról lesz előadás Székesfehérvárott, október 30-án.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Fejér megyei Csoportja, A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, valamint A TIT Fejér megyei Egyesülete Csillagászati és Űrkutatási Szakosztálya szervezésében Szabados László, az MTA doktora, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársa beszél.

Az asztrometria a csillagászat legősibb és legalapvetőbb ága. Egy időben háttérbe szorult a látványos asztrofizikai és kozmológiai eredmények mellett. A modern asztrometriai vizsgálatokat azonban a csillagászat egyetlen területe sem nélkülözheti, bár az asztrometriai mérések „csupán” az égitestek pontos pozícióját adják meg. Az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia nevű asztrometriai űrszondáját 2013-ban indítják, és egybehangzó vélemények szerint ez lesz a jelenlegi évtized legfontosabb űrcsillagászati projektje. A Gaia eredményei alapján minden bizonnyal „át kell írni” a csillagászati tankönyveket, kézikönyveket. Mi mindenre lehet következtetni az „egyszerű” pozíciómérésekből, ha az észlelendő égitestek száma egymilliárd? Erről is szól az előadás.

A rendezvény időpontja 2012. október 30. (kedd), 17 óra. Helyszíne: TIT, Művészetek Háza (a volt Barátság Háza), Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. A tervek szerint az előadás az interneten is követhető lesz a Galileo Webcast jóvoltából.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a helyszínen, a belépés díjtalan.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020