Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hamarosan indul a Juno
(Rovat: Távoli világok kutatói, Amerika és az űrcsillagászat - 2011.07.30 08:15.)

A NASA Jupiterhez készülő űrszondája Floridában már az Atlas-5 hordozórakétára szerelve várja az augusztus 5-én esedékes startot.


Július 27-én bezárult a rakéta orrkúpja a Juno körül. (Kép: NASA / JPL)

Az első indítási lehetőség augusztus 5-én, magyar idő szerint 17:34-kor nyílik meg és jó egy órán át tart. Ha valamilyen okból netán halasztásra lenne szükség, egészen augusztus 26-ig van még lehetőség a Jupiter felé indulásra a valaha épített legnagyobb teljesítményű Atlas rakétával. Az 551-es számú konfigurációban az Atlas-5 eddigi 26 repülése során csak egy alkalommal működött, amikor 2006-ban a New Horizons szondát indította a Plútó felé vezető útjára.


A Juno 2016-ban áll majd pályára a Jupiter körül, ahol elnyúlt elliptikus, poláris pályáról tanulmányozza az óriásbolygót és környezetét. (Fantáziakép: NASA / JPL)

Az űrszonda tudományos célja a Naprendszer legnagyobb bolygója kialakulásának, fejlődésének jobb megértése. A tervek szerint egy éven (33 teljes keringési perióduson) át gyűjt adatokat a légkörről, a Jupiter belső szerkezetéről, a megnetoszféráról, a sarki fényről. Többek közt méri majd a légkör víztartalmát, anyagi összetételét, hőmérsékletét. Figyeli a felhőrendszerek mozgásait. Feltérképezi a mágneses és gravitációs erőteret a Jupiter körül. A mérési program teljesítése után beleirányítják a bolygó légkörébe.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020