Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A STEREO és a változócsillagok
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2011.04.26 12:15.)

A NASA napkutató űrszondapárosa nem csak a „mi csillagunkat”, de távolabbiakat is jól meg tud figyelni. Eddig száznál is több új változócsillagot fedeztek fel a STEREO segítségével.

A 122 új fedési változócsillag azonosítása mellett még több száz ismert változó megfigyelésére is lehetőség adódott.

A STEREO szondákat 2006-ban a Nap megfigyelésére indították. A fő cél a naptevékenység, a koronakitörések vizsgálata, az űridőjárásra kifejtett hatásuk kutatása. A szondák a Nap körüli pályájukon már központi csillagunk átellenes oldalain járnak, így lehetővé válik a Nap egyidejű három dimenziós feltérképezése.

Mindkét szonda egyik fedélzeti műszere a Heliospheric Imager (HI), amely két kamerából (HI-1 és HI-2) áll. Ezek olyan stabil mérési adatokat szolgáltatnak, hogy segítségükkel a Nap mellett, a háttérben látszó csillagok fényváltozásait is követni tudják. Ez ad módot a változócsillagok vizsgálatára. Mostanáig közel 900 ezer csillag haladt át a látómezőkön. A hatalmas adatmennyiség analízise még tart, így az eddig felfedezett 122 új fedési változó mellé még sokkal több várható.

A STEREO hasznos tulajdonsága, hogy – a földi távcsövekkel ellentétben – a fényességméréseket nem zavarja a nappalok és éjszakák periodikus váltakozása. Egy-egy csillag nagyjából 20 napig tartózkodik a Nap melletti látómezőben, sőt az iker-űrszonda az év egy másik hasonló hosszúságú időszakában ugyancsak meg tudja figyelni. A remények szerint nem csak csillagok fedéseit tudják majd megfigyelni, de talán az ún tranzit módszerrel a csillagukat periodikusan elfedő exobolygók jeleire is bukkannak, illetve a csillagok fényességváltozásaiból azok belső szerkezetére is következtetni tudnak.Fent a STEREO-A szonda HI-1 kamerájával 2010. február 25-én készült felvétel a Fiastyúk környékéről. A jobb szélen „belóg” a napkorona részélete. A felvételen bejelölve két változócsillag (V837 Tau és V1129 Tau), amelyeknek a 16 napos megszakítatlan fénygörbéje az alsó grafikonokon látható. (Kép: D. Bewsher / NASA / STEREO / HI Instrument Team)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018