Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mozgalmas a Naprendszer határvidéke
(Rovat: Távoli világok kutatói, Amerika és az űrcsillagászat - 2010.10.06 07:15.)

Az amerikai IBEX műhold újabb fél év elteltével jelentős változásokat figyelt meg a helioszféra és a csillagközi tér határán.

Az IBEX (Interstellar Boundary Explorer) egy a Föld körül elnyúlt pályán keringő űreszköz, amely a Naprendszer határvidékéről hozzánk érkező nagyenergiájú, elektromosan semleges hidrogénatomok keletkezési helyeit térképezi fel. Ezek a 0,16-3,5 millió km/h sebességgel érkező részecskék akkor nyerik energiájukat és fogják be elektronjukat, amikor a napszél protonjai a csillagközi anyag részecskéivel ütköznek. Az első, tavaly októberben publikált térkép nagy meglepetéssel szolgált a kutatóknak. Viszonylag jól meghatározott, vékony, szalagszerű formát alkottak az égtérképen azok az irányok, ahonnan a legtöbb nagyenergiájú hidrogénatom érkezett.

A változások érzékeltetésére a fél éves időkülönbséggel készült égtérképek felhasználásával rövid animáció készült.

Most a NASA szakemberei bemutatták az IBEX második 6 hónapos adataiból készült térképeket. A részecskék mért energiája átlagosan 10-15%-kal kisebb lett. Kiderült, hogy a szalag megjelenése ezen a rövid időtartamon belül sem állandó. Bár a nagy térbeli skálán jellemző alakja fennmaradt, részleteiben megváltozott. A szalagon belül meglevő látszólagos „csomó” széthúzódott. Az első térképen a csomó irányából jöttek messze a legnagyobb energiájú részecskék. Mostanra a folt intenzitása mintegy harmadával csökkent, a csomó mintegy „kibogozódott”. A kutatók egyelőre adósak a megfigyelt jelenségek elméleti magyarázatával. Egy lehetséges elképzelés szerint a szalag megjelenése valami módon a csillagközi mágneses térre jellemző iránnyal van kapcsolatban, ami az eddig gondoltnál jobban befolyásolja a helioszféra határvidékét.

A kibogozódó csomó. (Animációk: IBEX Science Team / Goddard Scientific Visualization Studio / ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018