Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrtávcsövekről a Polarisban
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2010.04.05 17:00.)

Húsz éve állt pályára a Hubble-űrtávcső. A kerek évfordulóhoz kapcsolódva az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban az áprilisi keddi előadásokat az űrteleszkópoknak szentelik.

A sorozat első előadására április 6-án 19 órától kerül sor. Szabó Róbert Exobolygók kutatása űrtávcsövekkel címmel tart előadást.

Napjainkban a csillagászat legpezsgőbb területe a Naprendszeren kívüli bolygók felfedezése és tanulmányozása. Az exobolygók vizsgálatában kiemelkedő szerepet játszik az európai országok CoRoT és a NASA Kepler űrtávcsöve. Mindkét űreszköz a csillagok periodikus, piciny elhalványodásait keresi, fedési exobolygók után kutatva. Az extrém pontosság azonban a csillagok vizsgálatában is áttörést hozott. Az előadó a CoRoT és a Kepler jellegzetességeit és legfontosabb felfedezéseit ismerteti, külön kitérve az űrprogramok magyar vonatkozásaira.

Az előadást követően derült idő esetén távcsöves bemutatón vehetnek részt az érdeklődők a kupolában. A Polaris Csillagvizsgáló címe: 1037 Budapest, Laborc u. 2/c.

A további keddi előadások az űrtávcsöves sorozatban:
április 13. Kolláth Zoltán: Hogyan lát a Hubble-űrtávcső?
április 20. Szabados László: Változócsillagok a HST szemével
április 27. Tóth Imre: A Naprendszer kis égitesteinek megfigyelése a HST-vel

Az előadások szokás szerint az interneten is figyelemmel kísérhetők, a Polaris TV-n. A helyszínen a belépődíj a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) tagjai számára ingyenes, akárcsak azoknak, akik az előadás után ott lépnek be az egyesületbe. A 2010-es tagdíj összege 6400 Ft. Tagok számára a Polaris látogatása ingyenes, emellett számos egyéb kedvezményt, illetménykiadványt (Meteor folyóirat, Meteor Csillagászati Évkönyv) is kapnak. Nem tagok esetén a belépő felnőttek részére 400 Ft, diákok és nyugdíjasok részére 250 Ft előadásonként.


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020