Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Terv az Europa jégpáncéljának in situ vizsgálatára
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2010.03.20 08:30.)

Német és osztrák kutatók kidolgoztak egy berendezést, amely alkalmas lehet a Jupiter Europa holdját borító jégréteg közvetlen vizsgálatára.

Ez egy a jég megolvasztására képes szonda egyszerűsített változata, amelyet Kölnben a DLR Mars-szimulációs kamrájában igen hideg (folyékony nitrogénnel hűtött) jég esetében kipróbáltak már. Ahhoz ugyanis, hogy egyáltalán legyen remény az Europa esetleges mikroorganizmusainak megtalálására, feltétlenül le kell jutni a felszín alá, ahol a Jupiter halálos erejű sugárzási tere (mely az Europa felszínén eléri a százmillió radot havonta!) már nem pusztít. Számításaik szerint 20-40 m mélységben a sugárzás erőssége már nem több a földfelszíninél, ezért ezt a mélységet kellene elérni a műszerekkel.


Az Europa felszínének részlete a NASA Galileo űrszondájának adataiból készült képen. (NASA / JPL / Univ. of Arizona / Univ. of Colorado)

A szonda két részből állna: a Lander látná el vezetéken keresztül elektromos árammal a szondát, s ugyancsak vezeték gondoskodna a kommunikációról is. A jégbe hatolás sebességének néhány óra alatt 3 métert kell elérnie. Maga a lebocsátandó mérőberendezés igen kis méretű lenne, és a jég megolvasztását végző szonda segítségével jutna a megfelelő mélységbe. (Természetesen a szondát előzetesen alaposan sterilizálni kell, nehogy földi eredetű baktériumok jussanak vele az Europára – bár a kutatók szerint maga az Europa felszínét érő sugárzás is sterilizál.) Fontos, eldöntendő kérdés, hogy a Landernél a szükséges energiát RHU (radioaktivitást hasznosító berendezés), vagy nagy akkumulátorok biztosítsák-e. Az Europa-lander felbocsátására a német kutatók szerint a 2020-2030 közötti időszakban kerülhet sor. (Forrás: J. Biele és munkatársai, Advances in Space Research, megjelenés alatt)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020