Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Spitzer első „meleg” képei
(Rovat: Távoli világok kutatói, A hét képe - 2009.08.07 08:00.)

A Spitzer a „meleg” megfigyelések új területét nyitotta meg a csillagkeletkezéstől a csillagok haláláig.


A DR22 csillagkeletkezési régió. A kék területek poros felhők, míg a narancsos rész forró gáz.

Öt és fél év működést követően a Spitzer-űrteleszkópon elfogyott a folyékony hűtőanyag, mely a számos infravörös tartományban működő műszert alacsony hőmérsékleten tartotta. Ez viszont nem jelenti az űrteleszkóp küldetésének a végét. Jelenleg a még mindig elég hidegnek számító 30 K-es hőmérséklettartományban dolgozik.


Az NGC 4145 nevű galaxisban már lezajlott a fő csillagkeletkezés.

A most nyilvánosságra hozott legújabb képek a teleszkóp még a működő infravörös kamerájának két csatornájával kerültek rögzítésre. Ezeken a felvételeken a színezés szerint a 3,6 μm-es fény kék, míg a 4,5 μm-es narancssárga.

Az első felvétel a DR22 néven ismert csillagkeletkezési területet mutatja, mely a Cygnus régióban található. A Spitzer az infravörös szemével képes átlátni a sűrű poron, a csillagkeletkezés rejtekhelyére.

A Spitzer megörökítette az NGC 4145 jelű, középkorú galaxist is. Az NGC 4145 galaxis a Vadászebek csillagképben található, mintegy 68 millió fényév távolságban. A galaxisban mára nagyrészt befejeződött a csillagkeletkezés, hisz csekély jelét láthatjuk az ilyen aktivitásnak.


Az NGC 4361 halott csillagról négy lebenyben távozik az anyag. Feltehetően emiatt nem egy, hanem két csillagroncs bújik meg a ködben. (Képek: NASA / JPL-Caltech)

Kiegészítve a családi albumot, a Spitzer képet készített egy idős csillagról, amelyet az NGC 4361 jelű planetáris köd rejt. Ahogy egyszer a mi ragyogó Napunk is le fogja dobni külső rétegeit, az NGC 4361 már túljutott élete ezen szakaszán: a levetett külső rétegből por- és gáz burok képződött a hátramaradt csillag körül. Az ilyen levetett burkokat planetáris ködnek nevezik. Ez a köd rendkívül különös, mivel az anyag négy lebenyben jut ki az űrbe, szemben a megszokott kettővel. Emiatt a csillagászok úgy vélik, hogy a planetáris ködön belül mélyen beágyazva két halott csillagnak kell lennie, és mindkét csillagmaradvány egy-egy bipoláris jetet hoz létre.

Az új képek július 18. és 21. között készültek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020