Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hullámot vet a Betelgeuse
(Rovat: Távoli világok kutatói, Japán a világűrben - 2008.11.30 09:00.)

A japán Akari infravörös csillagászati műhold felvételén szépen látható az a lökéshullámfront, amelyet a közeli vörös óriáscsillag kelt a körülötte levő csillagközi anyag „folyójában”.

Az Akari (korábbi nevén ASTRO-F) 2006 elején indult. Egyik feladata a teljes égbolt felmérése volt egy széles, 1.7 μm-től 180 μm-ig terjedő hullámhossz-tartományban. A detektor hűtőanyaga 2007 augusztusára fogyott el. Addigra elkészült az égtérkép, amely az amerikai IRAS (1983) által készített felmérésnél érzékenyebb és nagyobb felbontású lett. A JAXA japán űrügynökség ISAS (Institute of Space and Astronautical Science) részlegében dolgozó kutatók nemrég publikálták az Akari infravörös katalógusát.

Az Akari nem csak az égboltfelmérésen dolgozott, de egyes egyedi objektumokat külön is megfigyelt. A 65, 90 és 140 μm-es hullámhosszon végzett méréseinek kombinálásával készült az alábbi kép a Betelgeuse (α Orionis) vörös szuperóriás csillagról. Már az IRAS régebbi megfigyelései alapján felismerték, hogy a csillag – ahogy a térben mozog – egy lökéshullámot hoz létre a körülötte levő gáz- és porfelhőben. A japán műhold segítségével most részletesebben is tanulmányozhatták a jelenséget.


A három színben készült felvételekből összeállított kép jól mutatja a lökéshullámfront ívét. A Betelgeuse a kép közepén levő fényes folt. Az átlós irányban húzódó kékes sáv nem valódi, a képalkotó rendszer „mellékhatása”. A csillag a környező anyaghoz képest a vastag nyíllal jelölt irányban mozog. (Kép: T. Ueta et al. / ISAS / JAXA)

A csillag kb. 30 km/s sebességgel halad a környezetéhez képest. Eközben az α Orionisról eltávozó csillagszél anyaga fele ekkora sebességgel hagyja el a vörös szuperóriást. A két jelenség hatására kialakuló lökéshullámfront mérete nagyjából 3 fényéves. A Betelgeuse 640 fényéves távolságával számolva ez fél fokos szögméretnek felel meg az égbolton. Összehasonlításképp: ennyi a telihold átmérője is.


A jelenséget szemléltető fantáziakép.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020