Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Juno a Jupiterhez
(Rovat: Távoli világok kutatói, Amerika és az űrcsillagászat - 2008.11.26 06:00.)

A NASA 2011-ben indítaná a Jupiter kutatására szánt következő űrszondáját.

A Juno elnevezésű űrszonda 2016-ban állna elnyúlt, az óriásbolygó pólusai fölött húzódó pályára. A start Floridából, Atlas-V rakétával 2011 augusztusában várható. Utána két évvel a Juno visszatérne a Föld közelébe, egy gravitációs lendítőmanőver erejéig. Működési ideje alatt a szonda legalább egy évig vizsgálná a Jupitert, ezalatt 32 teljes pályát téve meg körülötte. Az űreszköz különlegessége, hogy – a Naptól való nagy távolság ellenére – napelemek segítségével látják el energiával. Ehhez a műszereinek – egy kamerának és kilenc különböző tudományos mérőberendezésnek – igencsak energiatakarékosan kell működnie. (Például a Pioneer és Voyager szondák, valamint a Jupiter körül pályára is állt Galileo is radioizotópos termoelektromos generátort használt.)


A Juno a Jupiter mellett. (Fantáziakép: NASA / JPL)

A Juno feladata a Jupiter felső felhőrétege alatti világ jobb megismerése. A gázóriás a Naprendszer keletkezésének korai szakaszában alakult ki, magába gyűjtve a legtöbb olyan anyagot, amely központi csillagunkból „kimaradt”. A bolygóval kapcsolatos néhány nyitott kérdés: Van-e a Jupiternek jeges-sziklás központi magja? Mi tartja fenn az erős mágneses teret? Hogyan működik a bolygón a sarki fény? Milyenek az atmoszféra mélyebb rétegeiben levő víz- és ammóniafelhők?


A fedélzeti berendezések vázlata (nagyobb méretben elérhető a Juno honlapján; kép: NASA / JPL)

Juno a római mitológiában Jupiter felesége. A Juno űrszonda a NASA New Frontiers (kb. új határok) programjának második eleme lesz, a Plútó felé tartó, 2006-ban indított New Horizons után. A programot a NASA Jet Propulsion Laboratory (Pasadena, Kalifornia) irányítja. Az űreszközt a Lockheed Martin cég építi. Az Olasz Űrügynökség egy infravörös színképelemzővel és rádiós berendezéssel vesz részt a programban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020