Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Véget ért az 59. Nemzetközi Világűrkongresszus
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2008.10.04 00:45.)

Október 3-án pénteken véget ért az 59. Nemzetközi Világűrkongresszus. Az öt nap során 152 szekcióban több mint 1600 előadáson vehettek részt a konferencia látogatói.

A mai napon véget ért a skóciai Glasgow-ban a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (IAF), a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (IAA) és a Nemzetközi Űrjogi Intézet (IISL) által szervezett 59. Nemzetközi Világűrkongresszus.

Az IAF leköszönő elnöke, Jim Zimmerman örömmel jelentette be, hogy az idei kongresszus 3200 résztvevője közül több mint 500 fiatal (azaz 33 év alatti) kutató volt. A hétfőtől péntekig tartó rendezvényen 10 plenáris ülés, 5 kiemelt előadás (ún. highlight lecture), valamint 152 technikai szekció volt. Az űrkutatók a jelen létező technikáitól a képzelet jövőbeli elképzeléséig mindenféle területről beszéltek egymásnak - megvalósítva ezáltal a konferencia jelmondatát: a képzelettől a valóságig.

Az utolsó nap végig nyitott volt az érdeklődők (nem konferencia résztvevők számára). A nap egyik legnagyobb eseménye a délutáni plenáris ülés volt. Ezen először Steven Baxer sci-fi író beszélt az űrutazás és a tudományos fantasztikus irodalom kapcsolatáról. Majd George T. Whitesides (az amerikai The National Space Society), Meichor Antunano, az amerikai U.S. Federal Aviation Administration egyik igazgatója valamint Loretta Hidelgo Whitesides, a Yuri’s Night egyik alapítója beszélt a kereskedelmi űrutazás különböző lehetőségeiről. Loretta a Virgin Galactic egyik olyan utasa, aki a férjével a nászútját kívánja majd az űrben eltölteni. A nap plenáris ülése végén négy űrhajóst hívtak a színpadra. Az európai Michael Lopez-Alegria, az orosz Szergej Krikaljov, a japán Chiaki Mukai és a dél-koreai Yi So-yeon válaszolt a résztvevők kérdéseire.

A következő évi konferenciát 2009. október 12-16. között a dél-koreai Daejeonban rendezik majd. A 2009-es IAC szervezőbizottságának elnöke, Park Seoung-hyo, Daeyeon város polgármestere az idei konferencia záróünnepségén jelképesen átvehette az IAF-zászlaját a 2008-as szervezőbizottság elnökétől, Sir Martin Sweetingtől. A 2010-es űrkongresszus helyszíne a csehországi Prága, a 2011-es konferencia helyszíne pedig Afrika lesz majd.

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség a mai közgyűlésén megválasztotta új elnökét, Berndt Feuerbacher személyében.Űrhajósok a plenáris ülésenA leköszönő IAF vezetőségAz IAF új elnökének, Bernd Feurbachernak első beszédeZászlóátadásA 2009-es Nemzetközi Űrkongresszus helyi szervezőbizottságának tagjai

Glasgow, 2008. október 3., 23:45 (helyi idő)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020