Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Magyarokra figyeltek a világ űrkutatói
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2008.10.02 00:23.)

A mai nap a glasgowi világűrkongresszuson különleges nap volt a magyar résztvevők számára. Két magyar fiatal is előadást tartott, ketten szekciót elnököltek, egy ötödik pedig egy különleges díjjal kitüntetett előadást tartott.

Október 1. az 59. Nemzetközi Világűrkongresszus harmadik napja volt. A nap során öt különböző szekcióban is magyarokra terelődött a figyelem. Az egyikben Hirn Attila doktorjelölt, a KFKI AEKI munkatársa tartott előadást "Comparison of the characteristics of 1D and 3D dosimetric telescopes in an anisotropic radiation field in Low Earth Orbit" címmel (1D és 3D dosimetrikus távcsövek karakterisztikájának összehasonlítása alacsony föld körüli pályán anisotropic sugárzási mezőben). Egy másikban Bacsárdi László, a BME Híradástechnikai Tanszékének doktorandusza beszélt a jelenlévőknek a kvantuminformatika és az űtávközlés lehetséges kapcsolatáról, Redundancy-Free Quantum Theory Based Error Correction Method in Long Distance Aerial Communication (Redundanciamentes kvantum alapú hibajavítás nagy távolságú légköri kommunikációban) című előadásában.

Bálint Tibor jelenleg az amerikai Jet Propulsion Laboratoryban dolgozik, az 1980-as évek végén költözött külföldre – a mai napon az űrrendszerek szimpózium egyik szekcióját elnökölte. Elemer Bertenyi, a kanadai TelStar nyugalmazott főmérnöke egy távközlési szekción volt elnök.


A mai nap tartotta előadását az idén áprilisban Giordano Bruno díjjal jutalmazott Dr. Almár Iván is, SETI Terminology: Do we interpret SETI term correctly? (SETI terminológia – helyesen értelmezzük a SETI kifejezéseket?) címmel. A professzor előadása nem csak azért volt különleges, mert a SETI-szekció többi 15 perces előadásától eltérően 30 percet kapott a szekcióelnöktől – hanem mert az övé volt az idei Billingham Cutting-Edge Lecture. 2006 óta a SETI Permanent Study Group (SETI állandó tanulmányi csoport) minden évben egy előadást a SETI-kutatásban méltán ismert Dr. John Billingham elnevezett ösztöndíjban részesít. Minden évben olyan ember nyerheti el ezt a díjat – és ezzel az előadás megtartásának a jogát, amely valamilyen lényeges és nagyon fontos új dolgot tartalmaz a földön kívüli értelmes idegen technikai civilizációk után való kutatás számára. Az előző két évben Dr. Steven Dick és Dr. Kathryn Denning nyerte el ezt a díjat – az idei nyertes Dr. Almár Iván. Előadásában a professzor annak adott hangot, hogy a SETI-közösség számára fontos, hogy ugyanazt a nyelvet beszéljék, ugyanazon szavak alatt ugyanazt értsék.

Glasgow, 2008. október 1., 23.20 (frissítve: okt.2, 07.14)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020