Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elkezdődött az 59. Nemzetközi Világűrkongresszus
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2008.09.29 19:00.)

Több mint 2000 szakember találkozik ezen a héten a skóciai Glasgow-ban megrendezésre kerülő Nemzetközi Világűrkongresszuson, hogy megvitassák az elmúlt egy év űrkutatási eseményeit, és bemutassák egymásnak elképzeléseiket.

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (IAF, International Astronautical Federation), a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (IAA, International Academy of Astronautics) és a Nemzetközi Űrjogi Intézet (International Institute of Space Law) ez évi kongresszusára a skóciai Glasgow városában kerül sor. A konferencia az év legnagyobb űrkutatási összejövetele, amelyen az űrkutatással foglalkozó legkülönfélébb területekről esik szó. Az idei kongresszus jelmondata: "From imagination to reality" – „Elképzelésektől a valóságig”.


A mai helyi idő szerint délelőtt 10.00-kor (magyar idő szerint 11.00) kezdődő megnyitóünnepségen Sir Martin Sweeting, a helyi szervezőbizottság elnöke mondta az első hivatalos köszöntőt. Az angol miniszterelnök, Gordon Brown egy videoüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit, és hangsúlyozta, hogy Anglia számára fontos az űrkutatás. Ian Person, az űrkutatásért felelős miniszter elmondta, hogy ebben az évben egy országos űrkutatási versenyt hirdettek a diákok számára, amelynek a pénteki napon lesz az eredményhirdetése – a kongresszuson. Fiona Hyslop, a skót kormány oktatási minisztere elmondta: "Az egész világon nagy szükség van arra, hogy fiatalokat vonzzunk a tudomány, technológia és mérnökség felé. A legkönnyebb mód a fiatalok lelkesedésének felkeltésére nem más, mint az űrtudományok világa." A beszédeket számos táncos elem tarkította, többek közt Kenji Williams Bella Gaia című művét hallgathattuk meg. Az idén ünnepli megalakulásának 75. évfordulóját a British Interplanetary Society – az elnöke, John Hampton beszédében az 1933-as megalakulást idézte meg. A kongresszust hivatalosan végül James Zimmerman, az IAF elnöke nyitotta meg. Ez a negyedik alkalom, hogy a kongresszus Angliában van. Előtte 1951-ben, 1959-ben, valamint 1987-ben tartottak kongresszusokat az országban. 1951-ben itt alapították meg a Nemzetközi Asztronautikai Szövetséget, 1959-ben pedig itt tették le az alapjait a Nemzetközi Asztronautikai Akadémiának és a Nemzetközi Űrjogi Intézetnek.Az űrügynökségek vezetői

Az első nap első plenáris ülése hagyományosan az űrügynökségek vezetőié – ők osztják meg a közönséggel a véleményüket az eljövendő évek eseményeiről. Michael Griffin, a NASA vezetője azt nyilatkozta, hogy az űrprogram nem állhat meg a Nemzetközi Űrállomásnál. Tanulni kell a múlt hibáiból, és mindent meg kell tenni azért, hogy a jövőben ne kövessük el ismét ezeket – tette hozzá. Sokan kérdezik tőlem – mondta -, hogy az amerikai elnökválasztás mennyire befolyásolja az amerikai űrprogramot. Nagy a támogatottságunk az amerikai szenátusban, mindkét oldalon, ezért biztonságban érzem magam, amikor a jövőbe tekintek.
Jean Jacques Dordain, az ESA vezetője ezen a plenáris ülésen jelentette be, hogy az ATV (Automated Transfer Vehicle) a plenáris ülés alatt sikeresen leszállt.
Alexander Medvechikov, a Roscosmos vezetője egy új generációs űrszállító rendszerről beszélt.
B.N. Suresh, az Indiai Űrbizottság tagja kiemelte, hogy India nagyon nagy hangsúlyt fektet a távoktatásra – mostanra már 61 különböző távoktató csatornájuk van. A másik növekvő terület a távorvoslás – eddig mintegy 300.000 beteget kezeltek ilyen módszerekkel.
Kenji Tachikawa, a JAXA vezetője Japán holdkutatással kapcsolatos terveit ismertette.
Sun Laiyan, a Kínai Űrügynökség vezetője megerősítette, hogy a most vasárnapi sikeres landolást követően 2011-re űrben végzett kísérleteket, 2013-ra pedig ember nélküli holdraszállást terveznek. Ezen kívül nagy hangsúlyt fektetnek egy saját navigációs rendszer kialakítására.
Steve MacLean, a Kanadai Űrügynökség elnöke kiemelte, hogy Kanada kulcsszerepet szeretne játszani a világűr meghódításában, s a jelenleginél nagyobb energiát fordít az egyetemek támogatására.
Az űrügynökségek vezetői egyetértettek abban, hogy a Hold és a Mars megfigyelése egyaránt fontos. Habár a legtöbbjüknek van nemzeti űrprogramja, mégis úgy látják, hogy érdemes a nemzeti együttműködésre energiát fordítani – mégha ez olykor nehézségekbe is ütközik.


Az este záróprogramja egy kiemelt előadás (un. Highlight lecture) volt, amelyet Jean Jacques Dordain, az ESA vezetője tartott, 10 éves a Nemzetközi Űrállomás címmel. Előadásában hangsúlyozta, hogy az elmúlt 10 évvel csak az első lépést tették meg, mostantól a prioritás az űrállomás használata. A Nemzetközi Űrállomás mögött egy erős nemzetközi együttműködés áll, amelyet 20 éven keresztül építettek – s jelenleg 2015-ig biztosított az ISS jövője. „Ezek csupán az első lépések voltak. De olyan ez, mint amikor valaki járni tanul: az első lépések a legnehezebbek. De lépésről lépésre haladunk az világ megismerését célzó utazásunkon. Továbbá kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartja a fiatalok támogatását. „Szükségünk van a fiatalokra. Nagyon sok kockázattal kell szembenéznünk, és legjobb módszer erre, ha a legjobb fiatalok dolgoznak velünk.” Érdekességképpen megemlítette, hogy az amikor pályázatot hirdettek öt igazgatói pozícióra, akkor 80-an jelentkeztek. Ezzel szemben, amikor 5 űrhajós helyre hirdettek pályázatot, akkor 8000 személy jelentkezett. "Ne csüggedjen senki, akit nem választottunk ki. Még lehet belőle ESA-igazgató."

Magyarok a kongresszuson

A kongresszus egy nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy az előadók megvitassák elképzeléseiket a jelenlévőkkel. Ezt a magyarok közül is többen kihasználják. A hét során az alábbi napokon lesznek magyar előadások – természetesen angol nyelven.

Hétfő
Almár Iván – IAA Space Terminology Activity – A personal view in retrospect
Várhegyi Zsolt (BME) – Shape optimalization of solar ballons for ultra high altitude flight

Kedd:
Vincze Miklós (ELTE) - New bio-inspired techniques for planetary surface exploration

Szerda:
Almár Iván – SETI Terminology: Do we interpret SETI term correctly?
Bacsárdi László (BME) - Redundancy-Free Quantum Theory Based Error Correction Method in Long Distance Aerial Communication
Hirn Attila (KFKI AEKI) - Comparison of the characteristics of 1D and 3D dosimetric telescopes in an anisotropic radiation field in Low Earth Orbit

Csütörtök:
Csengeri Timea (ELTE) - Space for Humanity
Dudás Beáta (KFKI AEKI) - Cosmic radiation studies by SSNTD stacks in the BIOPAN-6 project
Sódor Bálint (KFKI) – New Approach to Modelling Spacecraft Modules

Péntek
Tari Fruzsina (MANT) - A Support of Imagination to Become Reality: Relation of Patent Law and Space Law

Glasgow (Skócia), 2008. szeptember 29., 12.48 (frissítve: 23.19)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020