Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az MRO él és útban van a Mars felé!
(Rovat: Távoli világok kutatói, Űrszondák a Marsnál , A Nap és bolygótestvéreink - 2005.08.12 14:30.)

Aug. 12. (péntek), 15.15: Egy bő 15 perces folyamat eredményeként kinyíltak a Mars-orbiter napelemszárnyai és ezzel az MRO megkezdi hét hónapos utazását a vörös bolygó felé!


A 720 millió dolláros szonda a tervek szerint 2006 decembere és 2008 decembere között végez majd kutató munkát a Mars körüli pályáról.

Aug. 12. (péntek), 14.50: E sorok írása előtt 10 perccel sikeresen szétválasztották a Mars-orbitert és a Centaur végfokozatot, majd 5 perccel később az egyik japán követőállomás fogta az MRO első (élet)jeleit!

Aug. 12. (péntek), 14.42: Közép-európai idő szerint 14.32-kor másodszor is bekapcsolták az MRO-hoz csatolt Centaur gyorsítófokozatot és annak öt és fél perces működtetésével a legújabb amerikai marszondát és a Centaurt a vörös bolygó felé mutató pályára állították.

A következő fontos manőverek a Centaur és az MRO szétválasztása, majd az MRO napeleminek és antennáinak nyitása...

Aug. 12. (péntek), 14.25: Közép-európai idő szerint ma 13.43-kor Floridából elindult az az Atlas-V típusú hordozórakéta, melynek fedélzetén a legújabb amerikai marsszonda utazik a vörös bolygó felé.

4 perc 15 másodperccel (T + 4M 15S) később leválasztották a rakéta első fokozatát majd gyújtott a második fokozat rakétája. T + 4M 45S -nál, rendben szétnyílt és levált a marsszondát takaró orrkúp. A start után 13 perccel és 50 másodperccel megtörtént a Centaur (fő) rakétafokozat első leállítás, ekkor a rendszer mintegy 180 km magasan sodródott. A gyorsítórakéta ismételt begyújtására (és ezzel a szonda Mars felé gyorsítására) akkor kerül sor, amikor a rendszer az Indiai-óceán fölé ér.


Aug. 11. (csütörtök), 15.05: Egy, a rakétában lévő folyékony hidrogén (üzemanyag) szintjét mérő szenzor hibája miatt leállították a Mars-orbiter visszaszámlálását - és azt ma már nem is folytatják. A következő indítási lehetőség pénteken 13.43 - 15.43 (KEi).

Aug. 11. (csütörtök), 12.45: A NASA újabb tíz perccel eltolta a következő Mars-orbiter indítási időpontját. Az MRO legkorábban (közép-európai idő szerint) 15.00-kor startolhat.

Folytatódik tehát az a versenyfutás, melyet az indítóhely körüli zivatar miatt elrendelt kiürítés okozott. Mint arról beszámoltunk emiatt egy órát állt a visszaszámlálás...

Aug. 11. (csütörtök), 12.15: Egy óriási zivatar miatt az indítóállást majd egy órára ki kellett üríteni, ezért a NASA ennyivel eltolta a legújabb Mars-orbiter startját. A szonda legkorábban ma (közép-európai idő szerint) 14:50-kor indulhat.

Aug. 10. (szerda): A NASA (egyelőre) 24 órával elhalasztotta az amerikai MRO Mars-orbiter startját. Az új startidőpont csütörtökön (augusztus 11-én), közép-európai idő szerint 13.50 és 15.35 között BÁRMIKOR.

A jelentések szerint a halasztás oka az, hogy "nem megfelelő gyári tesztelésből eredő" hibát észleltek az Atlas-5 hordozórakéta giroszkóp-rendszerében. (A giroszkópok feladat a rakéta térbeli helyzetének meghatározása, - azaz a repülésvezérlő rendszer egyik legfontosabb szenzor-csoportját jeletik.) Amennyiben a hibát a következő órákban sikerül kijavítani akkor megpróbálkoznak a csütörtöki indítással. Ha nem, akkor az indítási ablak a Mars felé (napi néhány órára) egészen szeptember 5-ig nyitva lesz...

Aug. 9. (kedd): Augusztus 10-én lesz először lehetőség, hogy az amerikaiak Mars Felderítő Műhold (MRO - Mars Reconnaissance Orbiter) elnevezéssel űrszondát indítsanak a Mars felé. A legfrisebb hírek szerint az indítást 24 órával (csütörtökre) elhalasztották. Kihasználva a soron következő Mars-indítási ablakot a NASA egy új űrszondát, a Mars Reconnaissance Orbitert (MRO, Mars Felderítő Műhold) küldi a vörös bolygóhoz.

A jelenleg érvényes előrejelzés szerint a start augusztus 11-én, magyar idő szerint 13:50 to 15:35 között történhet meg.


A több mint két tonnás MRO-t a nagy teheremelő képességű Atlas—5 hordozórakéta indítja Föld körüli, illetve onnan a Mars felé tartó pályára. Az űrszondán a bolygó fényképezésére, színképek készítésére és a talaj radarozására szolgáló hat tudományos műszert helyeztek el. A képalkotó berendezés egy méternél jobb felbontású felvételek készítésére is alkalmas lesz.

A kb. 700 millió dolláros MRO-programban a Földre küldendő Mars-adatok mennyisége a korábbi marsszondákhoz képest megtízszereződik majd. A tervek szerint a Mars Reconnaissance Orbiter 2006 márciusában áll majd Mars körüli pályára.

Ebben az évtizedben a NASA nem küld több marsműholdat a szomszédos bolygó tanulmányozására, de még mindig üzemel a bolygó körüli pályán az amerikai Mars Global Surveyor és Mars Odyssey, valamint az európai Mars Express, valamint a felszínen a Spirit és Opportunity robot-geológus marsautó.

Dr. Horváth András - Szentpéteri László

Fotók és ábrák: NASA és Lockheed Martin

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020