Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Deep Impact: megtörtént a nagy ütközés!
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2005.07.04 07:49.)

Az amerikai Deep Impact szonda becsapódó egysége telibe találta a Tempel-1 üstökös magját.

A mi időzónánk szerint ma, 2005. július 4-én 7 óra 52 perckor megtörtént a várva várt űrkutatás-történeti jelentőségű esemény, egyben emberek által végzett csillagászati kísérlet (az időpont a jelek vételére vonatkozik). A becsapódás tényét a NASA illetékesei a kaliforniai JPL-ben néhány perccel később megerősítették. A Deep Impact anyaszondának, amely január óta vitte a Földről, s csak alig 24 órával ezelőtt „engedte el” a miniatűr becsapódó egységet, összesen 13 perce van arra, hogy az esemény utóhatását fedélzeti műszereivel közvetlenül megfigyelje. Ugyanakkor a következő órákban, napokban és hetekben a világ összes szóba jöhető csillagászati műszere a Tempel-1-et figyeli, hogy minél többet megtudjunk a kísérletből. Először lesz alkalmunk tanulmányozni az üstökösmagot alkotó jeges, 4,6 milliárd év óta odazárt anyagot: a Deep Impact „lövedéke” által a felszínen ütött kráterből az a bolygóközi térbe szóródik.

Az ütközés során 4,5 tonna TNT robbanásával egyenértékű energia szabadult fel. A kb. 370 kg tömegű, rézborítással megerősített egység 36 ezer km/óra sebességgel ütközött az üstökösmagba (itt korábban hibásan egy nagyságrenddel nagyobb szám szerepelt). (A tömeg mintegy harmada csak nehezék: azért került fel az űreszközre, hogy minél nagyobb legyen a kráter!) A NASA sajtóközleményének hasonlata szerint ugyanakkor az ütközés hatása az egész üstökösre olyan elhanyagolható, mint ha egy szúnyog csapódna egy Boeing 737-es repülőgépnek.

A 333 millió dolláros Deep Impact idén január 12-én startolt. Az üstökös mellett biztonságos (8500 km-es) távolságban elsuhanó anyaszonda egyrészt továbbította a becsapódó egységtől (persze még az ütközés előttről) jövő adatokat a Földre, másrészt két kamerája és egy infravörös színképelemző műszere dolgozott a kidobódó anyag megfigyelésén. A legnagyobb közelséget 14 perccel az ütközés után érte el, ekkor 500 km-en belül volt a Tempel-1 magjától. Addigra már nem látta a becsapódó egység ütötte kráter helyét. Az adatokat valós időben sugározták a Földre, de a biztonság kedvéért egy másolatot a Deep Impact anyaszonda fedélzeti memóriájában is tárolnak.

Amint megjelennek az első képek, az Űrvilág is igyekszik azokat nyomban bemutatni! Olvasóinknak javasoljuk, hogy a nap folyamán időnként térjenek ide vissza a friss hírekért.

08:01 - A becsapódó egységről az utolsó kép nagyon közelről, az ütközés előtt 3,7 másodperccel érkezett; eközben az anyaszonda észlelte a nagy mennyiségben kidobódó anyagot. Alább a közeledőben levő becsapódó egység egyik felvétele látható a Tempel-1 felszínéről.


08:05 - A NASA TV-ből származó felvételen az anyaszonda fényképezi a becsapódás helyét (érkezési időpont: 7:54:39)


08:18 - Túl az üstökösmag közvetlen közelében várható porbecsapódások zónáján, a Deep Impact továbbrepülő egysége megkezdte a közepes felbontású képalkotó kamera (Medium Resolution Imager, MRI) többi felvételék továbbítását. A nagy felbontású képekre tovább kell majd várni, mivel a másik távcső optikai hibája miatt előtte számítógépes korrekciókat kell rajtuk végezni. (Képek: NASA TV)08:45 - A projekt vezető kutatója, Don Yeomans szerint a becsapódás hatása, a kirepülő anyag mennyisége a vártnál is nagyobb volt.

09:45 - A Hawaii szigetén működő Faulkes teleszkóp készítette az alábbi képpárt a Tempel-1-ről, a becsapódás előtt és után. Jól látható az üstökös felfényesedése. A Hawaii-ra telepített számos csillagászati műszer ideális helyzetben volt az esemény idején: akkor volt ott éjszaka.


10:11 - A JPL-ben megkezdődött az eseményről beszámoló, a siker miatt érthetően emelkedett hangulatú sajtótájékoztató. Fontos információ, hogy a megmaradt, az elrepülő Deep Impact szonda tökéletes egészségnek örvend, nem szenvedett számottevő sérülést az üstökös közelében. A mellékelt képet a becsapódó egység közvetítette, közvetlenül a "tűzijáték" előtt. Felbontása kb. 7 m - a legjobb, amit valaha üstökösről készítettek. Mike A'Hearn (Marylandi Egyetem), a program vezető kutatója szerint az adatoknak egyelőre csak a tizedrészét kapták meg, a többit folyamatosan sugározza majd a Deep Impact a következő nap során.

11 óra után megérkezett a Hubble Űrtávcső legfrissebb felvétele is, amely a Tempel-1 üstököst mutatja közvetlenül a becsapódás előtt és után (a képaláírások világidőben értendők, a közép-európai idő nyáron ennél 2 órával több).


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019